03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul Roşia Montană, adus în discuţie în sesiunea PE de la Strasbourg
Proiectul Roşia Montană, adus în discuţie în sesiunea PE de la Strasbourg
Problema mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri de la Roşia Montană a fost adusă în discuţie luni, la Strasbourg, de eurodeputaţii Cătălin Ivan (S&D) şi Laszlo Tokes (PPE) în cadrul intervenţiilor de un minut.
„Pe 5 mai anul trecut, Parlamentul European a adoptat o poziţie cu o majoritate largă de voturi pentru a pune în aplicare interzicerea tehnologiilor de minerit cu cianuri, iar UE nu a reuşit să pună în aplicare poziţia Parlamentului. Între timp, în România există un proiect de minerit susţinut şi promovat politic care este o ameninţare la adresa mediului. Este un dezastru de mediu”, a declarat Laslo Tokes, în prima zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.
Subliniind că „dezastrul nuclear de la Fukushima ne arată foarte clar că nu trebuie să ne jucăm cu focul”, vicepreşedintele PE a făcut „un apel la colegii români şi maghiari să apere bazinul Carpaţilor”. El i-a solicitat de asemenea ajutorul preşedintelui PE Jerzy Buzek pentru a pune în aplicare „poziţia PE în ceea ce priveşte interzicerea mineritului cu cianuri”.
Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan a reamintit, de asemenea, că, „în 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu o majoritate covârşitoare de 488 de voturi pentru interzicerea cianurilor în minerit”.
„Am trimis mai multe mesaje Comisiei Europene prin care am cerut o propunere legislativă care să reflecte la modul concret dorinţa cetăţenilor europeni, aceea de a proteja mediul înconjurător”, a afirmat Ivan în intervenţia sa.
Europarlamentarul a citat şi răspunsul de săptămâna trecută al Comisiei, conform căruia introducerea unei interdicţii generale privind mineritul cu tehnologii pe bază de cianuri nu este justificată de acţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate.
„Domnilor comisari, sfidând hotărârea Parlamentului European, veţi fi complici la ceea ce înseamnă distrugerea unei întregi regiuni din România, la un dezastru nu numai economic, dar şi cultural, social şi de mediu, într-o ţară a Uniunii Europene”, şi-a încheiat Ivan intervenţia.


Articole înrudite