20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul legii bugetului de stat pentru 2012, astfel încât acesta să fie deja înaintat pe 28 noiembrie Parlamentului în vederea dezbaterii, a declarat miercuri seară premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.
El a subliniat că investiţiile şi locurile de muncă reprezintă prioritatea României şi a românilor, iar acestea vor fi prioritizate în proiectul de buget pe care Guvernul îl va adopta.
De asemenea, el a subliniat că datele INS pentru trimestrul III indică faptul că România a reuşit să aibă patru trimestre consecutive de creştere economică.
"Acest lucru a fost posibil în primul rând ca rezultat al eforturilor românilor de a înţelege că în aceste vremuri dificile a trebuit să luăm măsuri mai grele, dar care, iată, îşi arată roadele. România a reuşit să ajungă la o stabilitate macro-economică, iar în trimestrul III creşterea economică a fost de 4,5% faţă de trimestrul corespunzător din 2010. Această performanţă poziţionează România pe locul patru în UE, după Estonia, Lituania şi Letonia. Această performanţă a României este bună în condiţiile în care trei state europene - Cipru, Olanda, Portugalia - au înregistrat căderi de PIB, iar alte patru state - Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, au stagnat din punct de vedere economic în trimestrul III", a evidenţiat primul-ministru.
Potrivit premierului Boc, pe lângă contribuţia adusă la această creştere economică de către agricultură, industrie, construcţii, turism şi exporturi, a fost foarte importantă şi alocarea bugetară pentru investiţii. "Faptul că în acest interval de timp am menţinut un ritm susţinut al investiţiilor publice prin banii alocaţi de la bugetul de stat a oferit economiei acel surplus necesar, în condiţiile diminuării investiţiilor private pentru a putea susţine creşterea economică", a spus Emil Boc.
Totodată, el a reiterat că rezultatele bune obţinute nu trebuie să fie "un prilej de a deschide şampania". "Este un prilej de a constata că măsurile responsabile şi raţionale produc efecte şi mesajul cel mai important este că trebuie continuat în aceeaşi direcţie, fără măsuri care să compromită stabilitatea macro-economică a României, ci care să o consolideze. Fără politici populiste, ci cu politici reale care să aibă ancore în economie", a afirmat şeful Guvernului.
El a evidenţiat că analiza după nouă luni a rezultatelor bugetare arată faptul că obiectivul anual de creştere economică de 1,5-2% este în grafic, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, "ceea ce conferă speranţa şi încrederea că anul acesta" România se va încadra în ţinta anuală de deficit de 4,4%.


Articole înrudite