28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regiunile vor fi create pe criterii funcţionale
Regiunile vor fi create pe criterii funcţionale
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, la Slatina, că viitoarele regiuni vor fi create pe criterii funcţionale, care să le asigure şi resurse, aceste regiuni urmând să poată realiza proiecte mari de dezvoltare dar şi proiecte de interes local.
"Regiunile le facem pe criterii funcţionale. Regiunea odată făcută, să aibă acolo tot ce trebuie, toate resursele. Banii trebuie să plece de la Bucureşti la nivel regional, iar guvernul să se ocupe de politicile publice naţionale, nu să stea ministrul să dea cu bidineaua într-o şcoală sau să aprobe o alimentare cu apă", a argumentat Liviu Dragnea. Acesta a menţionat că se are în vedere şi stimularea localităţilor mici, a comunelor, să se asocieze astfel încât împreună să poate realiza proiecte de interes local. Vicepremierul a menţionat că judeţele sunt structuri bine organizate, care cunosc foarte bine problemele, necesităţile fiecărei comunităţi şi localităţi, dar sunt prea mici, în primul rând ca suprafaţă, dar şi din perspectiva puterii economice, pentru a putea genera fiecare în parte proiecte foarte mari, de tipul autostrăzilor sau altor investiţii majore.
"Judeţul este o structură bine organizată astfel încât să se ştie nevoile fiecărei localităţi. Dar e mult prea mic să poată genera proiecte mari, de anvergură. Nu poate judeţul să genereze şi să gestioneze aşa ceva. În primul rând este prea mic. Guvernul este prea mare. Şi atunci este nevoie de acest nivel intermediar, pus între judeţe şi guvern, regiunea", a afirmat vicepremierul.
Liviu Dragnea a adăugat că regionalizarea va fi făcută odată cu descentralizarea, pentru că regiunile şi judeţele au nevoie şi de resurse. Descentralizarea va însemna trecerea direcţiilor şi instituţiilor judeţene subordonate acum ministerelor în subordinea consiliilor judeţene. Unul dintre argumente este acela că respectivele direcţii judeţene vor avea conducere subordonată consiliilor judeţene, foruri alese prin vot, odată la patru ani, direct interesate de buna funcţionare a activităţii instituţiilor subordonate.
Regiunile ar urma să fie conduse de un preşedinte de regiune, a afirmat vicepremierul, care a mai spus că pentru Oltenia în funcţia de preşedinte de regiune vede "mulţi oameni". ''Mai bine să-i spunem preşedinte de regiune, eu cu guvernator am o mare problemă, vreau ca România sa rămână stat naţional unitar şi guvernator implică guvernare regională. Şi vreau să ne ferim de asta pentru că nu vreau să croim un sistem care peste 10, 20,30 de ani de zile să producă alte efecte şi să ne blesteme generaţiile următoare. În funcţia de preşedinte al regiunii (n.r. viitoarei regiuni care va cuprinde judeţele din Oltenia) eu văd mulţi oameni, dar e devreme să spun nume. Vestea bună e că avem soluţie pentru această regiune, vestea proastă e că avem prea mulţi oameni buni în această regiune. Eu ştiu pe cine mi-aş dori să fie, dar sa facem regiunile şi...", a mai declarat Liviu Dragnea.


Articole înrudite