04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, pusă în întârziere de Comisia Europeană pentru netranspunerea normelor UE în sectorul telecomunicaţiilor
România, pusă în întârziere de Comisia Europeană pentru netranspunerea normelor UE în sectorul telecomunicaţiilor

Comisia Eurpeană iniţiază, începând de astăzi, 04 februarie 2021, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României pentru netranspunerea noilor norme UE în sectorul telecomunicaţiilor. Codul european al comunicaţiilor electronice modernizează cadrul european de reglementare pentru comunicaţiile electronice, pentru a spori opţiunile şi drepturile consumatorilor, de exemplu prin asigurarea unor contracte mai clare, a unor servicii de calitate şi a unor pieţe concurenţiale.

Codul asigură, de asemenea, standarde mai ridicate ale serviciilor de comunicare, inclusiv comunicaţii de urgenţă mai eficiente şi mai accesibile. În plus, acesta le permite operatorilor să beneficieze de norme care stimulează investiţiile în reţele de foarte mare capacitate, precum şi de o previzibilitate mai mare în materie de reglementare, conducând la servicii şi infrastructuri digitale mai inovatoare.

Termenul pentru transpunerea Codului în legislaţia naţională a fost 21 decembrie 2020. Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere ţărilor care nu au dus la îndeplinire aceste obligaţii, printre care se numără şi România, prin care le solicită să adopte şi să notifice măsurile relevante. Statele membre puse în întârziere au la dispoziţie două luni pentru a răspunde.

Codul european al comunicaţiilor electronice care actualizează cadrul de reglementare care guvernează sectorul european al comunicaţiilor electronice în funcţie de noile provocări a intrat în vigoare în decembrie 2018, iar statele membre au avut la dispoziţie doi ani pentru a pune în aplicare normele sale. Acesta este un act legislativ esenţial pentru a asigura participarea deplină a tuturor cetăţenilor UE la economia digitală şi la societate, informează InfoCons.ro.


Articole înrudite