19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România trebuie să transpună în legislaţie normele pentru calcularea şi raportarea emisiilor de gaze generate de carburanţi
România trebuie să transpună în legislaţie normele pentru calcularea şi raportarea emisiilor de gaze generate de carburanţi

Comisia Europeană a hotărât recent să emită un aviz motivat adresat Austriei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Finlandei, Greciei, Letoniei, României, Spaniei şi Marii Britanii referitor la netranspunerea în legislaţia lor naţională a normelor UE privind calitatea benzinei şi a motorinei (Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Statele membre trebuiau să transpună în legislaţiile lor naţionale normele UE privind calcularea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanţi până la 21 aprilie 2017. Comisia a trimis deja acestor state membre o scrisoare de punere în întârziere în mai 2017, potrivit Agerpres.
Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni de la primirea avizului motivat, cazul poate fi trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE.
Directiva (UE) 2015/652 prevede normele pentru calcularea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanţi şi de alte forme de energie provenind din surse nebiologice. Regulamentul UE urmăreşte să genereze raportarea cu suficientă acurateţe, astfel încât Comisia sa poată evalua performanţele furnizorilor de carburanţi în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor care le revin în temeiul Directivei privind calitatea carburanţilor (Directiva 98/70/CE). Directiva privind calitatea carburanţilor are ca scop atingerea unei reduceri de cel puţin 6% a intensităţii emisiilor de gaze cu efect de seră a carburanţilor şi a energiei furnizate până la sfârşitul anului 2020. De asemenea, metoda de calcul are avantajul de a reduce sarcina administrativă atât pentru furnizori, cât şi pentru statele membre.


Articole înrudite