26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii sunt repetenţii Europei la educaţie
Românii sunt repetenţii Europei la educaţie
România are mult de recuperat în materie de educaţie şi formare profesională! Aceasta este concluzia unui raport realizat de Comisia Europeană. Din cele 5 obiective stabilite pentru educaţie la nivelul Europei, România a realizat doar unul!
În primul rând, România ar fi trebuit să reducă numărul de elevi care obţin rezultate slabe la testele internaţionale. Datele din Raporul Comisiei Europene arată că media elevilor slab pregătiţi din Uniune este de 20%. Finlanda stă cel mai bine cu puţin peste 8%, iar România şi Bulgaria sunt în coada clasamentului, cu 40, respectiv 41%.
A doua problemă este abandonul şcolar. 16% dintre tineri părăsesc prea devreme şcoala. Ne situăm sub media Europei, de 14,4%.
De asemenea, 85% dintre tinerii cu vârsta între 20 şi 24 de ani ar fi trebuit să aibă cel puţin liceul terminat. Cel mai bine stă Croaţia cu 95,1%, urmată de Slovacia, Cehia şi Polonia. România este pe la mijlocul clasamentului cu aproape 80%.
Şi la şcolirea adulţilor stăm prost. În 2010, în medie, 12,5% dintre adulţi ar fi trebuit să se perfecţioneze. România şi Bulgaria sunt din nou la coada clasamentului cu 1,5 procente.
Un singur obiectiv a fost realizat de ţara noastră: numărul absolvenţilor la facultăţile de matematică, ştiinţe şi tehnologie. Uniunea Europeană a stabilit ca în 2010 să existe un raport de 12 astfel de absolvenţi la 1.000 de tineri. La acest capitol, România se află uşor peste medie, cu o performanţă de 17 absolvenţi la 1.000 de tineri.

Articole înrudite