19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se extinde jurisdicţia Poliţiei Militare şi asupra populaţiei civile (proiect de lege)
Se extinde jurisdicţia Poliţiei Militare şi asupra populaţiei civile (proiect de lege)

Proiectul de lege care extinde atribuţiile Poliţiei Militare iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale extinde jurisdicţia Poliţiei Militare, în situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război şi asupra populaţiei civile.

În condiţiile legii, Poliţia Militară va avea jurisdicţia extinsă astfel încât în timp de stare de alertă sau de urgenţă, aceasta va putea fi scoasă în stradă pentru controlarea mulţimilor protestatare, sancţionarea sau arestarea cetăţenilor care nu respectă măsurile impuse. Mai mult, cetăţeanul considerat vinovat de încălcarea anumitor legi, va putea fi evacuat din proprietatea sa privată.

Privită cu îngrijorare de societatea civilă, APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki) a transmis Ministerului Apărării Naţionale (MApN) câteva recomandări de îmbunătăţire a proiectului de lege aflat în dezbatere publică, proiect ce reglementează organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare.

„Noţiunea de «jurisdicţie a poliţiei militare asupra populaţiei civile» creează pentru omul obişnuit impresia că Poliţia Militară ajunge să cerceteze penal şi chiar să judece civili. Această impresie generează un sentiment de teamă, de insecuritate, despre care credem că nu a fost urmărit prin proiectului de lege. Conform DEX, termenul «jurisdicţie» are următorul înţeles: «JURISDÍCŢIE, jurisdicţii, s. f. 1. Putere, competenţă de a judeca a unui judecător sau a unei instanţe. 2. Totalitatea instanţelor judecătoreşti de acelaşi grad. 3. Ansamblul organelor care au competenţa de a judeca pricini de aceeaşi categorie. 4. Teritoriu în care un judecător sau o instanţă judecătorească îşi exercită puterea». Art. 14 al. 1 din proiect prevede că, pe durata stării de urgenţă, Poliţia Militară are, pe lângă atribuţiile obişnuite din timp de pace, şi alte atribuţii care îi acordă posibilitatea de a interfera cu civilii (participarea la legitimare, identificare, avertizarea persoanelor pentru a se conforma măsurilor dispuse pentru carantinare sau izolare, interzicerea temporară a accesului în anumite locaţii, dispunerea evacuării temporare din anumite locaţii, în caz de pericol, darea de indicaţii şi dispoziţii participanţilor la trafic)“, subliniază APADOR-CH.

APADOR-CH consideră că implicarea Poliţiei Militare în astfel de situaţii nu este necesară, nu aduce un plus de valoare, iar, până în prezent, autorităţile civile au putut gestiona starea de urgenţă şi fără implicarea Poliţiei Militare.

Grupurile naţionaliste Honor et Patria, N.O.i, Camarazii, au afişat sâmbătă acest mesaj în Bucureşti: „LEGEA POLIŢIEI MILITARE, ABUZURI SUPLIMENTARE!“.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.


Articole înrudite