27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE: Grecia, pe primul loc, cu 6,2 medici la 1.000 de locuitori, România - 2,5
UE: Grecia, pe primul loc, cu 6,2 medici la 1.000 de locuitori, România - 2,5

Marea Britanie are mai puţini medici raportat la numărul de locuitori decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, cu excepţia Sloveniei, României, Poloniei şi a Irlandei, potrivit unui raport internaţional citat de cotidianul The Telegraph.
Lideri ai unor asociaţii ale medicilor britanici atrag atenţia că deficitul în domeniu pune vieţile în pericol şi exercită o "presiune incredibilă" asupra serviciilor.
Raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care reprezintă naţiunile dezvoltate ale lumii, arată că Marea Britanie are mai puţini medici pe locuitor decât media europeană.
Cu doar 2,8 medici la o mie de locuitori, menţionează documentul, Marea Britanie se află sub media europeană de 3,4 şi sub nivelul altor ţări mari din UE, cum sunt Franţa, Germania, Spania şi Italia.
Dezechilibrele se menţin în ciuda eforturilor depuse de Marea Britanie în ultimii ani pentru a recruta mai mulţi medici.
Statisticile arată că Marea Britanie are mai puţini medici la o mie de locuitori decât unele ţări foste comuniste, cum ar fi Lituania şi Republica Cehă.
Grecia are de peste două ori mai mulţi medici la o mie de locuitori decât Marea Britanie, se arată în raportul citat de Telegraph.
Experţii atrag atenţia asupra "deficitului acut" de doctori în departamentele de medicină generală şi de accidente şi urgenţe.
Raportul OCDE subliniază, totodată, că numărul medicilor din Marea Britanie a crescut din anul 2000 mult mai rapid decât orice altă ţară din UE, majorându-se cu 50% între anii 2000 şi 2012.
Ca rezultat, numărul medicilor practicieni la o mie de locuitori a ajuns la 2,8 de la 2, scrie în documentul amintit. "Cu toate acestea, nivelul se află sub media UE care este de 3,4 doctori la o mie de locuitori", adaugă raportul.
Documentul scoate în evidenţă faptul că majorarea numărului de medici din Marea Britanie în primii ani ai deceniului trecut se poate pune pe seama personalului care a venit din străinătate.
Datele arată că Grecia are cea mai mare proporţie de medici, cu 6,2 medici practicieni la o mie de locuitori, urmată de Austria cu 4,9 la mie, Germania patru medici la mie, în timp ce Italia are 3,9 la mie, Spania 3,8, iar Franţa 3,3 medici la o mie de locuitori.
Polonia are cel mai mic număr de medici raportat la totalul populaţiei, indică raportul, cu 2,2 medici la o mie de locuitori. România şi Slovacia au fiecare 2,5 doctori la o mie de locuitori, în timp ce Irlanda are 2,7 la mie.
Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătăţii de la Londra a ţinut să menţioneze că, "în acest an, NHS (sistemul medical din Marea Britanie) a fost considerat cel mai bun sistem de sănătate la nivel mondial. În prezent, sunt cu 8.300 mai mulţi medici în spitale şi cu 1.000 mai mulţi generalişti lucrând în Marea Britanie decât în urmă cu patru ani", încheie cotidianul The Telegraph.


Articole înrudite