28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un an şcolar bogat în examene, simulări şi evaluări de competenţe
Un an şcolar bogat în examene, simulări şi evaluări de competenţe

De luni, 5 ianuarie, şcolile au început să funcţioneze, pentru că vacanţa de iarnă a luat sfârşit. Potrivit graficului anului şcolar 2014-2015, elevii trebuie să ştie că următoarea vacanţă, cea intersemestrială, va fi cuprinsă între 31 ianuarie şi 8 februarie. Pentru învăţământul preuniversitar ultimele cursuri din semestrul I se mai desfăşoară doar în această lună (între 5 şi 30 ianuarie).
Semestrul al doilea va începe pe 9 februarie şi se va încheia, în prima parte, pe 10 aprilie, când începe vacanţa de primăvară (între 11 şi 19 aprilie). În ultima săptămână de cursuri, înaintea scurtei vacanţe (6-10 aprilie), se vor desfăşura activităţile extracurriculare şi extraşcolare prevăzute de Ministerul Educaţiei, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, după un orar specific.
Totodată, atât elevii cât şi părinţii trebuie să ştie că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a stabilit (la finalul anului trecut) calendarul organizării simulării examenelor/evaluărilor naţionale pentru finele lunii februarie şi începutul lunii martie: simulările examenelor naţionale din anul şcolar 2014-2015 se vor desfăşura în zilele de 23, 24 şi 25 februarie - Evaluarea Naţională, pentru elevii clasei a VIII-a; iar pentru elevii de liceu (clasele a XI-a şi a XII-a) simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat vor avea loc de pe 2 şi până pe 6 martie.

Elevii vor putea avea rezultate mai bune în urma simulărilor

Potrivit unui comunicat de presă al MECS, dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional, şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2014 - 2015, sunt: Limba şi literatura română (23 februarie), Matematică (24 februarie) şi Limba şi literatura maternă - pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (25 februarie). Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 6 martie. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2014-2015 are următorul calendar: Limba şi literatura română (2 martie), Limba şi literatura maternă (3 martie), proba obligatorie a profilului (4 martie) şi, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (6 martie). Toate probele sunt scrise. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie.

Evaluarea competenţelor şcolare şi examenele finale sunt în grafic

După vacanţa de primăvară semestrul II al anului şcolar 2014-2015 va continua cu o nouă serie de cursuri începând cu 20 aprilie şi până pe 19 iunie, când se va intra în vacanţa de vară (care va ţine până pe 13 septembrie). Tezele din semestrul al II-lea se vor susţine de regulă, până la data de 22 mai.
Conform calendarului MECS, la mijlocul lunii mai sunt programate şi Evaluările Naţionale (EN-2015) la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Aceste evaluări se vor desfăşura în perioada 18 mai - 3 iunie, după cum urmează: - clasa a II-a (Limba română: 18 mai - scris şi 19 mai - citit; Limba română pentru minorităţile naţionale -scris/citit: 19 mai; Matematică: 20 mai; Limba maternă: 21 mai - scris şi 22 mai - citit); - clasa a IV-a (26 mai: Limba română; 27 mai: Matematică; 28 mai - Limba maternă); - clasa a VI-a (2 iunie: Limbă şi comunicare; 3 iunie: Matematică şi ştiinţe). Rezultatele obţinute la EN-2015 nu se înregistrează în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor(reprezentanţilor legali ai elevului) asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Pentru absolvenţii de liceu, prima sesiune de bacalaureat va începe pe 8 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Liceenii se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25 şi 29 mai, urmând ca pentru ei cursurile ultimului an de studiu liceal să se încheie pe 29 mai.


Articole înrudite