03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
71% dintre români cred că viaţa lor s-a îmbunătăţit de când au pisică
71% dintre români cred că viaţa lor s-a îmbunătăţit de când au pisică

43% dintre români consideră pisica parte din familie, conform celui mai recent studiu Whiskas. Cei mai mulţi dintre aceştia (71%) sunt de părere că viaţa lor s-a îmbunătăţit considerabil de când au pisică, în timp ce mai mult de jumătate (61%) spun că nu îşi mai pot imagina viaţa fără ea.
Brandul Whiskas lansează cu această ocazie iniţiativa #Iamacatperson pentru a arăta numeroasele beneficii ale traiul alături de feline şi a inspira oamenii să afirme cu mândrie cât de minunate sunt pisicile lor, dar şi cum le îmbunătăţesc acestea viaţa.

73% dintre români au găsit sau primit pisicile pe care le au în grijă

Din totalul românilor care au pisică, 40% au spus că au găsit-o, 33% au primit-o de la un cunoscut, în timp ce pentru 26% dintre aceştia felina a fost născută de o altă blănoasă din gospodăria lor. La polul opus, doar 11% dintre români au cumpărat pisica, dintre care 6% de la un crescător autorizat cu certificat pedigree şi 5% de la o persoană fizică, fără certificat. În cele mai multe cazuri (77%), pisica nu a reprezentat niciun cost de achiziţie.
De asemenea, rezultatele studiului arată că, deşi nu au o pisică, 91% dintre români au interacţionat cu persoane care au feline, pisicile fiind astfel printre cele mai întâlnite şi iubite animale de companie.
Dintre respondenţii care nu au pisică în acest moment, bărbaţii s-au dovedit mai deschişi la ideea de a deveni părinţi de pisici. 21% dintre bărbaţi intenţionează să îşi ia pisică în viitorul apropiat, în timp ce doar 12% dintre femei îşi doresc acelaşi lucru.

Iubitorii de feline, firi mai atente, calme şi creative

În trecut, pisicile aveau o semnificaţie specială şi erau considerate fiinţe sacre, mistice, dar şi vânători excelenţi datorită caracteristicii lor înnăscute de a prinde rozătoare mici. În ciuda rolului important în multe culturi, astăzi există numeroase preconcepţii privind persoanele care au o pisică alături.
Cu toate acestea, rezultatele cercetării arată că percepţia generală a românilor asupra iubitorilor de feline este una pozitivă, 64% dintre respondenţi având o părere bună despre persoanele cu pisici - de cele mai multe ori, acestea sunt văzute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) şi creative (38%).
Similară este şi percepţia iubitorilor de feline despre ei înşişi - aceştia caracterizându-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar şi mai active (50%), organizate (49%) şi independente (41%).
De-a lungul timpului, minţile luminate au încercat să dea răspunsuri unor întrebări existenţiale despre iubire, ataşament, moarte, etică. Potrivit filozofului John Gray, putem să desluşim anumite sensuri şi cu ajutorul filosofiei de viaţă a pisicilor. Detaşarea şi imperturbabilitatea acestora amintesc de virtuţile unui călugăr, iar vigilenţa lor se aseamănă cu cea a unui samurai. «Viaţa bună nu este cea pe care ai fi putut-o duce sau cea pe care ai putea-o avea în viitor, ci viaţa pe care o trăieşti acum. Aici, pisicile pot fi profesorii noştri, pentru că ele nu duc dorul vieţilor pe care nu le-au trăit.» (John Gray - «Filosofia Felină»). Cu alte cuvinte, noi - cei care convieţuim cu pisicile - am putea să învăţăm de la acestea cum să trăim în timpul prezent, adică în AICI şi ACUM”, menţionează Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Pentru majoritatea românilor, pisica este parte din familie

Deşi este o fire independentă, pisica, ca şi alte animale de companie, creează o legătură specială cu părintele biped. La fel este şi în cazul oamenilor, 43% dintre respondenţii care au pisică afirmând că aceasta este parte din familie, în timp ce 24% o consideră un animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus că nu au creat o legătură specială cu felina lor.
Comparativ cu media generală, românii cu vârsta între 55-64 ani, dar şi 18-24 ani consideră în procent mai mare (52%, respectiv 46%) că pisicile fac parte din familia lor.
Studiul Harvard despre fericire (1938-2018), desfăşurat timp de 80 de ani şi considerat cel mai important studiu longitudinal, intitulat «Despre viaţa bună şi cum să o trăim» evidenţiază ca principiu de viaţă faptul că relaţiile bune ne menţin mai sănătoşi şi mai fericiţi. În cadrul suportului social ca factor important pentru starea de bine a oamenilor sunt enumerate relaţiile pe care le avem cu familia, prietenii, vecinii, colegii de serviciu şi/sau animalele de companie (care pot funcţiona uneori ca substitut pentru fiinţa umană). Prin urmare, pisica este văzută ca membru cu drepturi depline în cadrul familiei şi/sau companion pentru oamenii singuri”, adaugă Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician şi psihoterapeut.
Din totalul respondenţilor cu pisică, 37% au declarat că pisica lor trăieşte exclusiv în interior (de exemplu, în apartament), 31% au o pisică care trăieşte în interior, dar are posibilitatea să iasă afară, şi 39% au pisici care trăiesc doar afară, acestea din urmă fiind mai des întâlnite în mediul rural.

Traiul alături de feline aduce numai beneficii

Pisicile reprezintă un angajament pe termen lung, timp în care dezvoltă legături emoţionale puternice cu membrii familiei şi reuşesc să ajungă la inima acestora. 71% dintre respondenţii cu feline au spus că viaţa lor s-a îmbunătăţit odată cu venirea pisicii în casa lor, în timp ce 26% nu au remarcat nicio schimbare. De asemenea, peste jumătate dintre aceştia (61%) au spus că nu îşi mai pot imagina viaţa fără pisica lor, ceea ce demonstrează faptul că felinele sunt companioni minunaţi.
Convieţuirea cu o pisică are, de asemenea, numeroase beneficii. Conform studiului Whiskas, 74% dintre românii care au pisică sunt de părere că pisicile contribuie la reducerea stresului şi au un efect calmant atunci când sunt mângâiate. 72% spun că au parte de distracţie împreună şi 70% consideră felinele un bun companion în viaţa de zi cu zi. Printre celelalte beneficii ale traiului alături de o pisică, românii consideră protejarea împotriva rozătoarelor, responsabilizarea, dar şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Viaţa alături de animale are un rol important atât în contextul socio-uman, cât şi în cel psihologic, încă de la apariţia speciei noastre. În lumina studiilor din literatura de specialitate, dar şi potrivit propriilor cercetări în calitate de psiholog clinician pot afirma că prezenţa pisicilor poate creşte starea de bine psihologică şi aduce beneficii precum confortul, compania, ataşamentul, comportamentul prosocial, ameliorarea imaginii de sine. Convieţuirea cu pisicile oferă oamenilor posibilitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru o altă fiinţă, mijlocind totodată dezvoltarea afectivităţii, sensibilităţii şi empatiei. Prin interacţiunea cu pisicile, oamenii au oportunitatea de a învăţa, de a exersa şi de a fi motivaţi să aibă grijă de cineva. Legătura om-animal are un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării sociale, emoţionale, comportamentale şi cognitive a oamenilor. Promovarea compasiunii şi empatiei faţă de pisici poate avea implicaţii importante pentru comportamentul prosocial faţă de semeni, întrucât empatia orientată către animale se poate generaliza la empatia orientată către om - condiţie esenţială a umanismului”, concluzionează Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Informarea şi educarea, cheia pentru o viaţă lungă şi sănătoasă a pisicii

La fel ca în cazul altor animale de companie, pisicile au nevoie de o nutriţie adecvată şi echilibrată pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. În timp ce 61% dintre respondenţi spun că îşi hrănesc zilnic pisicile cu hrană uscată, multe persoane le hrănesc în continuare cu mâncare gătită, aceasta fiind a doua opţiune în preferinţele românilor (31%), urmată de hrană umedă sub formă de pliculeţe (25%) şi conserve (16%).
Mâncarea gătită poate duce însă la apariţia multor probleme de sănătate - pisicile sunt foarte sensibile, iar unele mâncăruri, cum ar fi ceapa şi usturoiul, ouăle crude sau lactatele se numără printre alimentele toxice pentru feline.
Pisica este un carnivor înnăscut şi, tocmai de aceea, trebuie avută în vedere nutriţia adaptată acesteia, care se bazează foarte mult pe aportul crescut de proteine. Practic, acestea le oferă sursa de aminoacizi atât de necesară dezvoltării armonioase a pisicilor şi susţinerii funcţiilor metabolice ale organismului. Unii aminoacizi sunt esenţiali (aduşi în organism prin aportul alimentar) cum ar fi, de exemplu, taurina, care are rol în sănătatea inimii, vederii şi în funcţia reproductivă. Taurina se găseşte în carne, peşte şi laptele matern. De exemplu, produsele Whiskas au un conţinut de taurină care este adaptat nevoilor pisicii, astfel încât să susţină toate procesele: metabolizarea grăsimilor, absorţia vitaminelor, acuitate vizuală, funcţiile cardiace, neuronale şi buna circulaţie a sângelui, care ajută la oxigenarea ţesuturilor”, spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.
Activitatea fizică este, de asemenea, extrem de importantă pentru sănătatea felinelor, supraponderabilitatea fiind un fenomen frecvent în cazul lor. Aceasta trebuie abordată întotdeauna împreună cu medicul veterinar deoarece, restricţionarea alimentelor poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii lor, pisicile fiind adaptate să se hrănească în doze mici şi dese, potrivit studiului Whiskas.


Articole înrudite