02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De câtă apă are nevoie un câine?
De câtă apă are nevoie un câine?

Noii proprietari de animale întreabă adesea medicul veterinar: „De câtă apă are nevoie căţelul meu?”.
Apa este o parte esenţială a corpului unui câine şi este importantă pentru o sănătate bună, fiind de bază în funcţiile celulare, ale organelor şi ale ţesuturilor. Învăţăm despre importanţa apei atunci când aflăm consecinţele negative ale deshidratării. O pierdere de 10% de apă corporală poate fi fatală pentru un căţel sau un câine adult.
Apa din organism nu este o acumulare statică, ci o parte a unui proces constant dinamic. Câinii pierd apă prin respiraţie, gâfâit, urinat şi mişcări intestinale. Aportul de apă este în primul rând prin băut, dar provine şi din mâncare. Ne referim la acest flux dinamic de fluide ca „aport lichid”, dar şi o „pierdere constantă”. Aportul este în principal din adăpare şi alimentele, în special cele umede. Pierderea hidrică normală apare prin gâfâit, salivare, urină şi fecale, precum şi în condiţii patologice cum ar fi diareea, vărsăturile şi pierderea de sânge.
Deshidratarea rezultă în condiţiile dezechilibrului, adică a pierderii în raport cu aportul. În situaţii mai rare poate exista şi suprahidratarea.

Există 7 factori care pot influenţa cât de multă apă ar trebui să bea un câine:
-Hrana (uscată sau umedă). Hrana uscată pentru câini are aproximativ 15 şi până la 30% apă, în timp ce hrana umedă conţine până la 75% apă. Câinii care mănâncă conserve necesită mai puţină hidratare orală.
- Greutate corporală. Necesarul de apă se bazează pe greutatea corporală. Câinii mai mari necesită mai multă adăpare faţă de câinii mici.
- Aportul de sodiu. Setea se intensifică după ingerarea unei gustări bogate în sare, ingestia excesivă de sodiu pentru câini poate crea o nevoie substanţială de a bea.
- Exerciţii şi activitate. Câinii care sunt mai activi beau şi au nevoie de mai multă apă.
- Condiţiile meteorologice. Temperaturile ridicate din primăvară şi vară fac ca câinii să gâfâie. Gâfâitul îi ajută să-şi regleze temperatura corpului, dar duce şi la pierderea apei.
- Terapie medicamentoasă. Unele medicamente, cum al fi corticosteroizii sau diureticele cresc nevoia de lichide al câinelui.
- Unele maladii acute sau cornice. Bolile de rinichi, enteritele şi diabetul pot cauza creşterea setei la câini.

5 cele mai frecvente cauze ale deshidratării câinilor

- Ingerarea obiectelor sau materialelor nedigerabile. Deseori căţeii mestecă şi înghit lucruri care nu sunt alimentare, cum ar fi jucării, panglici, sfoară, gunoi sau chiar substanţe chimice. Aceste corpuri străine pot provoca pierderi de lichide prin vărsături şi diaree.
- Efortul fizic intens. Unii căini pot fi extrem de activi, iar jocul intens poate epuiza fluidele corporale.
- Căldură. Pierderea excesivă de apă poate apărea în timpul expunerii la căldură extremă. Nu lăsaţi niciodată un căţel să stea afară la soare, în expunere directă şi nu lăsaţi niciodată câinele într-o maşină închisă.
- Paraziţii. Puii de câine se nasc frecvent cu paraziţi intestinali, denumiţi în mod popular şi tradiţional limbrici, care pot provoca tulburări digestive care duc la pierderea apei.
- Virusuri. Există virusuri care pot infecta căţeii, provocând simptome precum vărsături, diaree, lipsă de apetit şi letargie, care duc la deshidratare acută. Infecţia virală cea mai comuna la câinii foarte mici sau tineri este denumită gastroenterită parvovirală.

Câtă apă ar trebui să bea un câine?

Cantitatea de apă pe care ar trebui să o bea un căţel pe zi depinde de mărimea acestuia. Regula generală este că câinii beau 20 până la 40 ml de apă pe kilogram de greutate corporală pe zi. Aceasta înseamnă aproximativ 1 până la 5 căni de apă pentru un câine de 10 kilograme.

Câteva exemple de calcul al necesarului de apă în funcţie de greutatea animalului:
3 – 5Kg greutate- 60 până la 200 ml/zi (1/4 până la aproape o cană/zi)
6 – 10Kg - 120 ml până la 400 ml/zi (1/2 cană până  peste 1 1/2 cani/zi)
11 – 20Kg- 220 ml până la 800 ml/zi (1 cană până la 3 1/3 căni/zi)
21 – 30Kg-420 ml până la 1200 ml/zi 1 3/4 cană până la 5 căni/zi
31 – 40Kg-620 ml până la 1600 ml/zi 2 2/3 căni până la 6 1/2 căni/zi
41 – 50Kg-820 ml până la 2000 ml/zi 3 1/2 căni până la 9 1/3 căni/zi
Notă: Există 240 ml într-o cană, 4 căni într-un litru.

Cum să-ţi dai seama dacă căţelul tău este deshidratat?

Dacă căţelul tău se comportă letargic, nu mănâncă sau bea, vărsă sau are diaree, atunci probabil că este deshidratat. Este posibil să examinezi un căţel pentru a determina dacă este deshidratat. Semnele fizice ale deshidratării includ următoarele:
- Letargie şi depresie. Câinii care sunt deshidrataţi nu se simt bine, sunt letargici şi, în general, au niveluri de activitate reduse. Ei nu sunt jucăuşi şi dorm mai mult.
- Gingii lipicioase. Ţesutul gingival la un căţel bine hidratat este strălucitor la aspect şi umed şi alunecos la atingere. Câinii deshidrataţi vor avea gingii uscate şi lipicioase.
- Testarea elasticităţii pielii. Pentru a efectua acest test, trageţi uşor în sus pielea de deasupra gâtului sau de pe greabăn. La un câine bine hidratat, pielea va reveni rapid în poziţie. Pielea animalelor de companie deshidratate va reveni la loc mai lent decât de obicei. Poate fi nevoie de practică pentru a vedea diferenţa şi există variaţii în funcţie de rasă şi vârstă.
- Ochi înfundaţi în orbite (enoftalmici).

Recomandări generale legate de administrarea apei la câini

Dacă câinele dvs. este activ, se joacă la temperaturi extreme sau are pierderi de lichide (cum ar fi vărsături şi diaree), este posibil să aibă nevoie de mai multă apă decât cea menţionată mai sus.
Este esenţial să oferiţi câinelui dvs. multă apă proaspătă şi curată în orice moment.
Vasul de apă al câinelui tău ar trebui să fie spălat bine de două ori pe săptămână cu săpun lichid sau detergent de vase.
Bolurile de apă ar trebui să fie suficient de mari pentru a conţine destul lichid pentru 36 până la 48 de ore de adăpare.
Utilizaţi mai multe boluri cu apă, mai ales dacă aveţi mai mulţi câini. Poate exista competiţie pentru apă, aşa că sunt recomandate mai multe surse.
A nu bea poate fi periculos şi poate duce la deshidratare care pune viaţa în pericol. Câteodată suntem obligaţi să stimulăm hidratatrea.
A face un căţeluş sau câine să bea poate fi uşor sau dificil, în funcţie de dacă căţelul tău este bolnav. Pentru a face să bea un căţel este să oferiţi un castron proaspăt cu apă, să puneţi un cub de gheaţă în apă, să oferiţi nişte conserve, să aromaţi apa cu supă de pui sau de vită sau să încercaţi să utilizaţi o seringă fără ac pentru a pune uşor apă direct în gură. Dacă căţeluşul tău este atât de bolnav încât nu înghite este nevoie de îngrijire specială.


Articole înrudite