29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deţinerea de pui de elefanţi - ultimul capriciu extravagant al clasei bogate din Sri Lanka
Deţinerea de pui de elefanţi - ultimul capriciu extravagant al clasei bogate din Sri Lanka

Deţinerea de pui de elefanţi - ultimul capriciu extravagant al clasei bogate din Sri Lanka - i-a îngrozit pe activiştii ecologişti, relatează AFP. Elefanţii sunt veneraţi în Sri Lanka, ţară majoritar budistă, iar capturarea lor este ilegală. Cu toate acestea, peste 40 de exemplare au fost furate din parcurile naţionale în ultimii 10 ani şi sunt ţinute ca animale de companie.
"Noii îmbogăţiţi ambiţioşi îşi doresc un elefant acasă pentru prestigiu. Este o chestiune de statut social", a spus expertul în elefanţi asiatici Jayantha Jayewardene, reamintind că aristocraţia din Sri Lanka era obişnuită să ţină în reşedinţele sale numeroase animale sălbatice.
La începutul acestui an, oferirea unui pui de elefant premierului Noii Zeelande, John Key, aflat în vizită în Sri Lanka, a stârnit furia activiştilor pentru drepturile animalelor, care au considerat că este crud ca puiul să fie separat de familia lui.
Mai grav, potrivit Jayewardene, comerţul ilegal cu elefanţi a cauzat moartea multor exemplare.
"Instinctul matern este extrem de puternic la elefanţi", a explicat Jayantha Jayewardene. "Braconierii nu pot ajunge la pui fără o luptă cu mama, care se termină, de obicei, cu moartea acesteia", a precizat specialistul, adăugând că braconierii folosesc arme pentru a speria mamele şi uneori pentru a le ucide.
Uneori sunt omorâţi şi puii de tranchilizantele folosite pentru a-i neutraliza în timpul capturării.
Potrivit legilor în vigoare în Sri Lanka, uciderea deliberată a unui elefant este considerat atât de gravă încât se pedepseşte cu moartea, însă nicio acţiune în acest sens nu a fost iniţiată în ultimii zece ani, ceea ce ridică suspiciunea unei protecţii politice a celor care încalcă legea, notează AFP.
Pe de altă parte, braconierii sunt dispuşi să îşi asume riscuri mari datorită sumelor implicate, în condiţiile în care, potrivit Centrului pentru Conservarea Speciilor, un ONG care militează pentru biodiversitate, un pui de elefant se poate vinde cu circa 125.000 de dolari.


Articole înrudite