18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Papagalul Stanley Rosella este mai puţin vorbăreţ, dar ştie să fluiere melodii
Papagalul Stanley Rosella este mai puţin vorbăreţ, dar ştie să fluiere melodii

Originar din sud-vestul Australiei, papagalul Stanley Rosella (Platycercus icterotis) este una dintre cele opt specii de papagali Rosella şi se caracterizează prin coada lată şi de dimensiuni mai mari decât la alţi papagali, precum şi prin coloritul viu şi bogat. Dintre speciile de Rosella, papagalul Stanley se remarcă prin culoarea galbenă a obrajilor.
Papagalii Rosella sunt căutaţi adesea ca păsări de companie datorită aspectului lor cu totul deosebit. Inteligenţi, sociabili, sunt mai liniştiţi şi mai puţin ''vorbăreţi'' decât alte specii de papagali Rosella, dar au un glas melodios şi ''fluieră'' reproducând cu uşurinţă cântece.
Sunt papagali de talie medie, cu coada lungă. Lungimea acestei păsări, măsurată de la cap până în vârful cozii, este cuprinsă în medie între 25-30 cm, iar greutatea, între 50-80 g.
În primul an de viaţă penajul este predominant verde, apoi devine multicolor (roşu, galben, verde, albastru, negru). Capul, pieptul şi abdomenul sunt de culoare roşie, în zona obrajilor culoarea este galbenă, aripile şi coada au culorile verde şi albastru. Între penajul masculului şi cel al femelei există unele diferenţe în îmbinarea culorilor.
În mediul lor natural papagalii Stanley trăiesc în grupuri, îndeosebi în zonele cu păduri deschise, pe lângă râuri şi pâlcuri de copaci, în zone de coastă, uneori chiar în grădini şi parcurile din oraşe. Cuibul în care femela depune ouă este amenajat într-o scorbură de copac înalt, în general de eucalipt. Se hrănesc, în principal, cu fructe, seminţe, flori, ierburi, insecte. Acestor papagali le plac foarte mult băile în apă. Speranţa de viaţă este de aproximativ 20 de ani în mediul natural.
Ţinut în casă, papagalul Stanley Rosella are nevoie de spaţiu, ca atare este bine să-i amenajăm o colivie cât se poate de încăpătoare (cu o lungime, lăţime şi înălţime în medie de 50 cm), în care curăţenia să fie menţinută cu grijă. Nu trebuie să lipsească apă curată, fructe, legume, precum şi crengi de diferite grosimi (de care papagalii au nevoie pentru a-şi putea toci ciocul) şi un strat de nisip fin. Şi în captivitate acestui papagal îi place să se scalde în apă. Papagalii vor fi cu atât mai sociabili cu cât ne vom face mai mult timp pentru a ne ocupa de ei.
În cazul în care dorim să avem o pereche de astfel de papagali trebuie să le asigurăm o colivie de dimensiuni mai mari, din care să nu lipsească şi o scorbură în care femela să poată să depună şi să clocească ouăle.
Papagalii Stanley Rosella pot fi hrăniţi cu seminţe germinate, mei, ovăz, grâu, morcovi, mere, pere, struguri, ierburi, salată ş.a.
De menţionat că pot avea un comportament agresiv unul faţă de altul, sau faţă de puii lor, şi trebuie să avem grijă dacă sunt aduse alte păsări în apropierea coliviei lor.
Îngrijiţi corespunzător, papagalii Stanley Rosella pot trăi şi mai mult de 25 de ani.


Articole înrudite