28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăvara aduce un pericol major pentru câini: CĂPUŞELE!
Primăvara aduce un pericol major pentru câini: CĂPUŞELE!

Căpuşele devin foarte active primăvara, când temperaturile variază între 0°C şi 20°C. Se găsesc în zone destul de răcoroase şi umede: păduri, iarbă înaltă, tufişuri, grădini, câmp, toate acestea fiind locurile în care câinele se poate contamina pe nevăzute.

De ce este periculos pentru câinele tău?

Căpuşa este un parazit. Acesta nu numai că suge sângele gazdei sale, ci injectează şi o saliva anticoagulantă care uşurează hematofagia, dar care poate contamina animalele gazda cu germeni extremi de periculoşi. Printre bolile cauzate de căpuşi, găsim în special:
- Piroplasmoză sau Babesioză: Câinele este abătut, suferă de apatie, uneori vărsături. Are febră (40°C) şi urina devine roşietică. Această boală este fatală dacă nu este tratată la timp.
- Boala Lyme sau Borelioza: În forma sa acută, boala Lyme se caracterizează prin febră mare, meningită, poliartrită şi reacţii la ganglioni limfatici. Urmează apoi o formă cronică caracterizată prin durere cronică a picioarelor, precum şi probleme cardiace şi renale. Doar medicul veterinar poate diagnostica această boală cu certitudine.
- Ehrlichioza: În faza sa acută, apare de obicei la câteva zile după muşcătură. Câinele poate avea febră şi arată abătut, prezintă dureri articulare, cu reacţii limfonodulare. Această fază trece uneori neobservată şi unii câini dezvoltă o formă cronică a acestei boli cu scădere în greutate, apatie, sângerări nazale şi dureri articulare permanente.

Ce zone ale corpului sunt afectate?

Căpuşele se prind cu predilecţie în locurile în care pielea este mai subţire precum: inghinal, urechi, între degete, în jurul ochilor, la gât. Nu uitaţi să inspectaţi regulat aceste zone pentru a detecta rapid orice prezenţă străină.
Atenţie, dacă găsiţi căpuşe prinse de piele, nu folosiţi niciodată eter, alcool, gămălii de chibrit umede, săpun sau ulei care ar putea alarma paraziţii şi injecta rapid în torentul sanguin al gazdei germenii infectanţi.

Prevenirea

După cum spunem întotdeauna, este mai bine să previi decât să vindeci. Există mai multe tratamente preventive:
- Tabletele (reînnoiţi doza la fiecare 1 până la 3 luni, în funcţie de marcă);
- Pipete (se administrează o dată pe lună);
- Colierele (eficacitate circa 5-6 luni);
- Vaccinul împotriva bolii Lyme.


Articole înrudite