25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Amplasarea staţiilor de tratare şi sortare a deşeurilor a stârnit disensiuni
Amplasarea staţiilor de tratare şi sortare a deşeurilor a stârnit disensiuni
Trecerea din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi a unei suprafeţe de teren de 53.668 mp pentru construcţia Staţiei de Tratare Mecano-Biologică şi Staţiei Sortare a stârnit, în şedinţa Consiliului Judeţean, numeroase controverse cu privire la locul în care vor fi acesta amplasate.
Terenul menţionat este situat în intravilanul municipiului Galaţi şi, conform expunerii de motive, e nevoie de acest teren deoarece judeţul nu îl deţine, ci e în administrarea municipiului. Staţiile menţionate fac parte din proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi", care presupune realizarea infrastructurii necesare sistemului de gestionare integrată a deşeurilor, începând de la colectare, transport, tratare şi eliminare finală.
Consilierul PDL Ion Ştefan a prezentat un amendament subliniind faptul că e necesară mutarea acestor staţii de lângă municipiu deoarece gălăţenii nu mai au nevoie de încă un poluator.
"În 2004, s-a găsit o soluţie nefericită de amplasare a staţiei de epurare în apropierea municipiului şi a râului Siret. Acum, continuăm această greşală şi lângă staţia de epurare amplasăm şi această nouă poluare. Eu cred că toţi cei care locuim în Galaţi simţim, la intrarea în municipiu dinspre Brăila, această influenţă de la staţia de epurare. Mai mult de-atât, consider că această soluţie este cu atât mai regretabilă şi din cauza faptului că zona este inundabilă. (...) Dacă efectuăm un calcul de lungime între acest amplasament şi municipiul Galaţi, e vorba de câteva sute de metri şi nu e deloc normal, pentru că depozitarea gunoiului se va face acolo. Sunt pentru implementarea acestui proiect şi a tuturor proiectelor cu fonduri europene, dar soluţia e complet greşită", a explicat Ion Ştefan.
În replică, iniţiatorul proiectului, vicepreşedintele CJ Cornel Hamza, i-a respins acestuia amendamentul, motivând că proiectul este aproape de final şi nu vor interveni asupra lui. "Aş vrea să informez întreg consiliul că, în calitate de iniţiator, dar şi de preşedinte al ADI Ecoserv, care participă activ la implementarea acestui proiect, aici, pe această locaţie, pe care abia am găsit-o pe harta municipiului Galaţi, se va construi o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică, nu platforme de gunoi, nu altceva", a spus Hamza. Proiectul a fost votat, cu abţinerea consilierilor PDL.

Articole înrudite