“Draga mea, nu este ceea ce vezi!” - Se poate rezuma încercarea de “cucerire amoroasă” a UDMR din partea PSD prin deputatul gălăţean Florin Pâslaru, care a trebuit să explice drept o “mică indiscreţie” necesară alianţa de la Ilfov dintre PSD şi PRM.
Înaintea alegerilor de la UDMR, deputatul PSD Florin Pâslaru a curtat formaţiunea politică a minorităţii maghiare, precizând că UDMR nu are nici măcar un motiv de temere privind trecerea în barca opoziţiei. Deputatul PSD a promis că nu va fi încheiată o alianţă cu PRM, la nivel naţional. Pâslaru a declarat: ”S-au găsit unii membri ai UDMR care au spus că nu pot trece de partea opoziţiei - mă refer la ministrul Kelemen Hunor -, că nu pot discuta despre o convieţuire cu USL atât timp cât PSD face alianţe cu PRM. Vreau să vă spun că PSD nu face alianţe cu PRM”. Pâslaru a explicat existenţa unei excepţii, cea din judeţul Ilfov, singurul loc unde social-democraţii s-au aliat cu PRM cu scopul formării unei majorităţi sigure la nivelul consiliului judeţean. “Vreau să vă spun că PSD nu face alianţe cu PRM”, a mai declarat Pâslaru.
Concomitent, conform declaraţiilor lui Pâslaru, reprezentanţii UDMR ar fi forţat încheierea unui protocol cu partidele din actul guvernamental, pentru a se asigura că o lege a minorităţilor va avea susţinerea necesară a variantei dorită de ei. Deputatul PSD a subliniat faptul că social-democraţii sunt împotriva autoguvernării locale precum şi a oricăror măsuri care sunt ”periculoase pentru ţară”, ceea ce, evident, nu are darul de a “seduce” UDMR. Cu toate aceste declaraţii de dragoste pe muchie de cuţit, deputatul Pâslaru a creionat visul opoziţiei de a atrage UDMR în tabăra personală, precum şi consecinţele imediate ale împlinirii acestui vis: ”Dacă am atrage de partea noastră UDMR-ul, cel puţin în Parlament, vom avea majoritate şi atunci putem să iniţiem moţiuni de cenzură, putem să iniţiem căderea guvernului Boc, cu şanse de reuşită”.
UDMR este condus acum de Kelemen Hunor, ale cărui suspiciuni faţă de alianţă erau prezentate de Pâslaru. Pe lângă opţiunea clară pentru rămânerea UDMR în tabăra puterii a lui Kelemen Hunor, acesta a fost susţinut puternic de Marko Bela. Fostul preşedinte susţinuse în mesajul rostit la congresul de sâmbătă necesitatea adoptării unei strategii care să asigure un viitor al UDMR în politica românească, pentru ca ulterior să puncteze şi mai clar în faţa jurnaliştilor că formaţiunea sa politică trebuie să îşi respecte promisiunea făcută către PDL şi să rămână alături de partidul majoritar de guvernământ. UDMR a demonstrat întotdeauna capacitatea loialităţii faţă de partenerii politicii aflaţi la putere.