02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Banii profesorilor, pe post de minge electorală între primar şi PNL?
Banii profesorilor, pe post de minge electorală între primar şi PNL?

Copreşedinţii organizaţiei municipale PNL Galaţi, Nicuşor Ciumacenco şi Paul Ichim, însoţiţi de consilierii locali Viorel Trif şi Mihai Bucatanschi, au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu au nimic împotriva profesorilor sau a încasării, de către aceştia, a drepturilor salariale câştigate în instanţă, dar că o hotărâre de Consiliu Local (CL) privind acest lucru ar trebui luată în cadrul unei şedinţe publice, ordinare sau extraordinare, şi nu în cadrul unei şedinţe de îndată, care se convoacă în condiţii restrictive, „în caz de forţă majoră şi maximă urgenţă”, conform legislaţiei în vigoare. Declaraţiile consilierilor locali PNL vin la o zi după ce Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi a comunicat că „plata  drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice din Galaţi este pusă sub semnul întrebării de refuzul unor consilieri locali de a semna convocatorul pentru şedinţa de îndată a Consiliului Local, programată pe 14 august 2015, pentru rectificarea bugetului municipal. „Consider că este o chestiune de primă urgenţă să distribuim aceşti bani, cât mai repede cu putinţă, către unităţile de învăţământ din Galaţi, pentru a plăti cadrelor  didactice drepturile salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti. Ştim cu toţii care sunt salariile din învăţământ şi cred că aceşti bani sunt foarte aşteptaţi de profesori. Ne-au venit fondurile necesare de la Guvern şi suntem în imposibilitatea de a le distribui la şcoli, fiindcă unii consilieri, şi  vorbesc aici despre reprezentanţii PNL, refuză să semneze convocatorul pentru şedinţa de îndată, motivând că nu văd caracterul de urgenţă al acestei rectificări bugetare. Vreau să fie clar pentru toată lumea: fără această rectificare bugetară, banii nu pot ajunge la profesori. E o procedură  obligatorie. De aceea cred că este urgentă şi necesară convocarea unei şedinţe de îndată pentru a rezolva această problemă foarte importantă  pentru câteva mii de cadre didactice”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, în comunicatul de presă remis redacţiilor.

Conform site-ului Primăriei municipiului Galaţi, vineri, 14 august, a avut loc o şedinţă de îndată a CL, pe ordinea de zi aflându-se două puncte: 1 - rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, în cadrul căreia se alocau 8.873.000 de lei pentru acordarea unor drepturi salariale aferente hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, şi: 2 - modificarea unei hotărâri a CL privind obţinerea unui credit bancar de 105.000.000 lei, de la CEC Bank.

 

Consilierii liberali resping acuzaţiile primarului

 

Pe de altă parte, consilierul local PNL Viorel Trif spune că liberalii sunt acuzaţi pe nedrept, întrucât nu sunt singurii care nu au semnat convocatorul, amintind aici şi alţi consilieri, ai altor partide, care nu au reuşit să îşi pună semnătura pe convocator: viceprimarul Florin Popa, consilierii Hristache Bogatu şi Cristian Enache (PSD), Marian Avramescu, Cristian Dima (UNPR), Gina Paladi şi Costel Văsoi (PC). „Dar chiar şi în aceste condiţii, convocatorul era semnat în această dimineaţă, înainte de şedinţa de îndată, de 17 consilieri locali, ceea ce înseamnă că  s-au întrunit condiţiile pentru a fi aprobate cele două proiecte de pe ordinea de zi, inclusiv distribuirea banilor pentru profesori. Deci profesorii îşi vor primi banii, căci procedura în cazul şedinţelor de îndată este următoarea: consilierii care semnează convocatorul semnează şi pentru aprobarea proiectelor de pe ordinea de zi, deci hotărârile au fost votate”, a spus Nicuşor Ciumacenco, explicând şi motivul pentru care aleşii PNL nu au semnat convocatorul: „În urmă cu o lună, prefectul judeţului Galaţi a avertizat asupra numărului mare de şedinţe de îndată, şedinţe care nu se convoacă doar pentru a se aproba anumite proiecte departe de ochii presei (căci şedinţele nu sunt publice, iar proiectele adoptate nu sunt supuse, în prealabil, dezbaterilor publice - n.r.), ci numai în situaţii de forţă majoră şi maximă urgenţă, conform Legii 215, art.39 alin. 4. Or noi vrem să respectăm legea, nu să adoptăm hotărâri în afara legii, existând chiar riscul ca un control ulterior al Curţii de Conturi să anuleze hotărârea tocmai pentru că a fost adoptată într-o şedinţă de îndată a cărei organizare nu se justifica. O astfel de decizie poate merge până la a obliga profesorii să restituie banii primiţi prin acea hotărâre.  Dacă domnul primar voia să nu afecteze salariile profesorilor putea convoca, marţi, o şedinţă extraordinară de CL, care, potrivit legii, în 3 zile putea să aibă loc, adică tot vineri, când a fost programată această şedinţă de îndată. Noi am fi venit fără probleme”.

Copreşedintele PNL, Paul Ichim, a insistat pe informaţia potrivit căreia deja alocarea banilor către profesori a fost adoptată, căci au semnat convocatorul şedinţei 17 consilieri locali şi a adăugat că „este de toată jena să îţi faci capital politic pe seama profesorilor”.

Totuşi, păstrând subiectul (politică jenantă), Paul Ichim a recunoscut că nu toţi consilierii PNL acţionează unitar în CL şi că „am avut o discuţie şi omogenizarea, ca vot în CL, a formaţiunii trebuie discutată, că cine nu reuşeşte să se armonizeze, să ia un pic de timp liber” - aluzie la consilierul local PNL Săvel Rotaru, singurul liberal care a semnat convocatorul şedinţei de îndată!


Articole înrudite