01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consilierii locali au fost laşi, prea scrupuloşi sau pur şi simplu au avut un interes?
Consilierii locali au fost laşi, prea scrupuloşi sau pur şi simplu au avut un interes?

Dezbaterea acelor studii de fezabilitate legate de demolarea garajelor din complexul Ancora şi din cartierul Micro 19, care presupuneau în principal construirea unor locuri de parcare, a reprezentat cel mai fierbinte punct de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local care a avut loc săptămâna trecută. Discuţiile pe marginea celor două proiecte de hotărâre de Consiliu Local, iniţiate de primarul Marius Stan, au fost aprinse şi nu lipsite de tensiune şi s-au finalizat cu o înfrângere a primarului Galaţiului, care deocamdată nu îşi poate vedea îndeplinită dorinţă de a moderniza cele două zone.

Cum a fost fentat primarul de colegii de partid

Dezbaterile pe marginea celor două proiecte au fost deschide de consilierul local PNL Mihai Bucatanschi, membru al Comisiei de urbanism, care i-a cerut primarul să le retragă de pe ordinea de zi, acesta motivând faptul că ele nu au fost prezentate în cadrul Comisiei de urbanism, astfel încât consilierii locali care sunt membri ai comisiei să le poată studia. Punctul de vedere al consilierului local PNL, care a precizat că nimeni nu se împotriveşte punerii în practică a celor două proiecte, însă se doreşte ca acestea să poată fi analizate şi eventual să fie aduse modificări dacă este cazul, a stârnit reacţia primarului Marius Stan, care, iritat de poziţia colegului său de partid, i-a replicat acestuia următoarele: „Nu retrag niciunul din cele două proiecte. Acestea sunt proiecte pe care împreună cu USL le-am anunţat încă din campanie, am spus că vom curăţa şi civiliza oraşul, că îl vom scăpa de chioşcuri şi garaje. Când sunt elaborate două proiecte coerente, căutăm motive să le mai întârziem. Vă rog, domnilor consilieri locali, să nu amestecaţi ordinele primite de la partid cu administraţia”, a spus Marius Stan.
Deoarece consilierul local PNL Mihai Bucătanschi a încercat să îi dea o contrareplică primarului Stan, explicându-i că nu a primit niciun ordin de la partid, ci a solicitat amânarea deoarece este normal ca cele două proiecte să fie analizate şi nu votate în orice condiţii, primarul Stan i-a dat un răspuns şi mai dur: „Domnule doctor, aveţi puterea să vă uitaţi în ochii mei şi să spuneţi că n-aţi primit sarcină de la partid înainte să veniţi la această şedinţă? Vă rog frumos să aveţi coloană vertebrală şi să nu mai ascultaţi nişte ordine care vin de la oameni cărora nu le pasă de acest oraş şi care nu au făcut nimic pentru el ani de zile”.

Să se demoleze în tot oraşul...

Viceprimarul Florin Popa, care este şi liderul grupului de consilieri locali ai PSD, a cerut, la rândul său, să se ţină seama şi de părerea aleşilor locali care au cerut amânarea aprobării proiectelor, în timp ce consilierul local PSD Marius Humelnicu a declarat că nimeni nu se opune demolării garajelor, dar că procedurile legale trebuie respectate, acesta susţinând că în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul acesta al Galaţiului ar fi fost alocaţi bani doar pentru proiectare, dar nu şi fonduri pentru executarea efectivă a lucrărilor la cele două investiţii propuse de Marius Stan.
Şi consilierul local PSD Nicolae Rainea a luat cuvântul, acesta declarând: „Vă spun sincer că nu mai putem scoate capul pe stradă, că toţi ne înjură şi ne spun să ne demolăm noi mai întâi garajele şi apoi să le demolăm şi pe ale lor. Noi acum tragem ponoasele celor care şi-au bătut joc de acest oraş. Şi apoi vreau să vă întreb ce vor face oamenii cu maşinile, unde le vor parca până când vor fi gata locurile de parcare?
Consilierul local PNL Cristian Dima şi-a spus şi el punctul de vedere, acesta subliniind că se doreşte ca totul să se facă în conformitate cu legea şi solicitând ca Primăria să facă un studiu pe baza căruia să se elaboreze o strategie de demolare a garajelor din întregul oraş şi construirea de locuri de parcare în tot oraşul.

Pro şi contra

Deoarece spiritele s-au încins foarte tare, consilierul local PC, Eugen Găvan a cerut o pauză de consultări iar la revenirea aleşilor locali în sală s-a trecut la vot. În urma numărării voturilor, cele două proiecte au fost respinse, întrunind 11 voturi pentru şi 14 abţineri. Au votat pentru demolarea garajelor consilierii locali Marian Avramescu, Monica Dascălu, Ilie Gheţu, Victor Malinovici şi Marian Alexandru (PP-DD), Alin Mihai şi Victor Dobrea (PDL), Gheorghe Bugeag, viceprimarul Radu Cosca, Gina Paladi şi Costel Văsoi (PC). S-au abţinut de la vor consilierii locali PSD Hristache Bogatu, Desilia Cocu, Cristian Sorin Enache, Florin Popa, Marius Humelnicu, Liana Carmina Muşat, Nicolae Rainea, Ilie Zanfir, consilierul local PC Eugen Găvan, Vergiliu Vals (UNPR) precum şi consilierii locali PNL Mihail Bucatanschi, Cristian Dima, Raul Mihailov, Sorin Ungurianu, în timp ce noul consilier local PNL Gigel Caliga, care a fost consilierul personal al lui Marius Stan, a plecat din sală în momentul votării. Rămas fără susţinerea celor din partidul său, şi anume a consilierilor locali PNL, primarul Stan nu a ezitat să-i critice: „Dumneavoastră, domnilor consilieri PNL, vreau să vă «mulţumesc» pentru că v-aţi demonstrat «devotamentul», cu ghilimele de rigoare. Poate aţi uitat, domnilor, că pe listă aţi fost nominalizaţi pentru că aşa a dorit primarul Stan. Pentru ceilalţi care s-au abţinut... nu pot să le fac niciun reproş, deoarece fiecare îşi stabileşte politica şi stategia. Dar din partea PNL este inadmisibil şi incalificabil!”.
Consilierul local PDL Mihai Alin le-a spus colegilor săi care s-au abţinut de la vot că ar trebui să-şi ceară scuze faţă de cetăţeni: „Sincer să fiu, tot stau şi mă gândesc şi nu găsesc niciun motiv plauzibil pentru faptul că v-aţi abţinut de la vot. Dincolo de membrii de partid care au garaje în zona respectivă, nu văd niciun argument real. Sunteţi consilieri ai municipiului Galaţi, nu consilierii USL!”.
La sfârşitul şedinţei de Consiliu Local, primarul Marius Stan a declarat că nu primarul a fost învins, ci oraşul. „O să readucem proiectele pe ordinea de zi luna viitoare şi, dacă va fi nevoie, în fiecare lună”, a declaratMarius Stan.

Justificarea contestatarilor nu prea ţine

Rămâne de văzut dacă la următoarea şedinţă de Consiliu Local cele două proiecte de hotărâre vor fi repuse pe ordinea de zi, aşa cum a declarat primarul Stan, aşa cum rămâne de văzut dacă va fi prezentată sau elaborată o strategie de demolare a garajelor din tot oraşul şi construirea de locuri de parcare, aşa cum a solicitat consilierul local PNL Cristian Dima. Sunt voci care susţin că primarul Stan a dorit să demoleze garajele din Mazepa şi să amenajeze locuri de parcare pentru a da un exemplu că acest lucru se poate face începând din centru, unde locuiesc mulţi oameni cu posibilităţi materiale, şi pentru a nu fi acuzat că demolează garajele amplasate doar în cartierele mărginaşe, unde locuiesc oameni cu mai puţină influenţă şi bani. De asemenea, dacă este discutabil faptul ca aleşilor locali să nu li se prezinte din timp proiectele de hotărâre pentru a fi analizate şi avizate de către comisiile de specialitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor două proiecte, care au fost prezentate doar cu o zi înainte aleşilor locali de către arhitectul care le-a elaborat şi care au citit în presă despre intenţiile primarului Stan, la fel de anormal ar putea fi şi un alt lucru, şi anume dacă este adevărat că două proiecte care au fost votate în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi nu ar fi trecut şi nu ar fi avut avizul Comisiei de buget finanţe. Este vorba de proiectul legat de finanţarea Asociaţiei Tehnopol, pentru care s-a alocat o sumă substanţială de la bugetul local, precum şi proiectul vizând studiul de fezabilitate al traficului urban, pentru care de asemenea s-a alocat o sumă considerabilă. Dacă informaţiile noastre sunt adevărate, pe acelaşi principiu, nici aceste două proiecte nu ar fi trebuit să fie votate, deoarece nu au fost parcurse procedurile necesare. Aşa cum nu este normal că aleşii locali au votat nişte investiţii care nu par a fi de mare urgenţă şi care pot fi puse sub semnul întrebării din punct de vedere al oportunităţii, şi aici este vorba de investiţii de circa 15 miliarde de lei vechi care ar urma să fie făcute la Teatrul Muzical şi care au fost aprobate odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al muncipiului pe acest an, cum ar fi achiziţia unui pian, pentru care s-a solicitat alocarea unei sume de 7,5 miliarde de lei vechi, a unei instalaţii de sonorizare sau a unui ecran cu LED-uri. Investiţiile au fost puse sub semnul întrebării de către viceprimarul Florin Popa, care s-a întrebat de ce mai este necesară cumpărarea unui pian, în condiţiile în care el îşi aminteşte că ar mai fi fost alocată o sumă de bani pentru cumpărarera unui pian şi acum câţiva ani.


Articole înrudite