29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galați): Viitorul copiilor din clasele a VIII-A si a XII-a, sacrificat de guvernul Orban
Cristian Dima (ALDE Galați): Viitorul copiilor din clasele a VIII-A si a XII-a, sacrificat de guvernul Orban

Luna iunie, lună în care se dau examenele de evaluare naţională şi bacalaureat, se apropie cu repeziciune. Copiii, părinţii şi profesorii sunt debusolaţi şi speriaţi din cauza faptului că actualul guvern nu reuşeşte să organizeze cum trebuie aceste examene în condiţiile în care pandemia de coronavirus este încă în plină desfăşurare. Nu se ştie cum se fac înscrierile, online sau olograf, nu se ştie cum se va face accesul în clase, dacă se va purta obligatoriu mască şi mănuşi şi nici câţi profesori vor fi de acord să-i supravegheze.

Ministerul Educaţiei se bâlbâie în continuare fără să vină cu soluţii pentru aceşti copii care au în faţă examene importante pentru viitorul lor. Ce face Ministerul Educaţiei de două luni de zile de când elevii stau acasă din cauza pandemiei? A stabilit calendarul examenelor şi a dat ordin ca şcoala să se mute online şi cam atât. Nu şi-a dat silinţa să creeze condiţii nici profesorilor şi nici copiilor care nu au acces la tehnologie, uitând că şcoala - indiferent dacă e online sau nu - trebuie să fie gratuită. Aşa cum nu-şi dă interesul nici să asigure condiţii şi reguli pentru elevii din anii terminali, care trebuie să dea, peste nici o lună, examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat.

Aceşti copii nu aveau destul stresul examenelor, acum trebuie să aştepte procedurile şi metodologiile de desfăşurare a examenelor naţionale pe care ministerul nu se grabeşte să le emită, deşi mai este doar aproximativ o lună de zile până atunci.

Puţinele cerinţe publicate până acum de Ministerul Educaţiei vor fi foarte greu de pus în practică.

În multe şcoli din Galaţi va fi foarte greu să se asigure distanţarea de cel puţin 2 metri, ştiut fiind că multe unităţi de învăţământ sunt supraaglomerate şi se confruntă cu o capacitate insuficientă a spaţiilor raportat la efectivele de copii. De asemenea, se pune şi problema asigurării unui număr suficient de profesori supraveghetori. Câţi dascăli vor fi de acord să stea cu masca pe faţă ore în şir şi să-şi asume riscul unei infectări cu noul coronavirus? Probleme cu asigurarea numărului necesar de profesori care sa supravegheze examenele au fost şi anii trecuţi, în vremuri de pace, dar acum în vreme de război?

Cât va dura până va începe examenul având în vedere că toţi copiii vor fi nevoiţi să aştepte să li se ia temperatura la intrare? Dar copiii aflaţi în autoizolare pentru că le-au venit părinţii din străinătate, din zone cu risc, cum vor da aceste examene? Ca să nu mai vorbim de miile de elevi care nu au acces la tehnologie şi care nu au posibilitatea să se înscrie online, dacă aceasta va fi metoda pentru care va opta ministerul.

Sunt prea multe aspecte neclare, iar timpul până la susţinerea examenelor este foarte scurt.

Daca tot nu este în stare să gestioneze toate aceste aspecte, Guvernul Orban să gaseasca urgent o alternativă,un sistem de evaluare şi echivalare care să nu expună copiii şi profesorii riscului de a se îmbolnăvi.

Nu avem voie la nuntă sau înmormântare mai mult de 8 persoane, în schimb putem să adunăm sute de copii şi dascăli în acelaşi loc, timp de câteva ore? Ce este mai important, sănătatea sau notele la un examen care se va desfăşura după 2 luni în care copiii nu au fost la şcoală şi s-au pregătit cu adevarat numai cei ce şi-au permis să plătească ore de pregătire în particular?

Cât de meschin poţi fi să sacrifici viitorul unor copii pe altarul incompetenţei şi al prostiei politice de care dă dovada Guvernul PNL?


Articole înrudite