13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
“Dacă era un guvern responsabil, prim-ministrul îşi dădea demisia”
“Dacă era un guvern responsabil, prim-ministrul îşi dădea demisia”
Deputatul gălăţean Victor Paul Dobre, vicepreşedinte PNL, a criticat dur guvernul Boc. În opinia acestuia, un guvern responsabil ar fi trebuit să aibă un plan de rezervă, pe care să îl prezinte imediat după deciziile Curţii Constituţionale, şi mai mult decât atât: într-o altă ţară ar fi demisionat. Dobre a declarat: “Credem că în momentul de faţă, dacă era un guvern responsabil, premierul şi-ar fi depus demisia. A propus un set de măsuri din motive care sunt cunoscute şi nu pot fi aplicate. În orice ţară democratică, civilizată, europeană, ar fi urmat imediat demisia guvernului, întrucât politicile pe care le-a propus nu pot fi puse în practică. Acordul cu FMI este în aer, iar discuţiile privind majorarea cotei unice şi a TVA-ului sunt în contradicţie cu ceea ce afirma preşedintele Traian Băsescu. Tocmeala această, că hai că mărim TVA-ul, să vedem dacă umblăm sau nu la cotă, impozitarea deiferenţiată, care înseamnă şi ea renuţarea la cota unică… Oamenii ăştia sunt groghi”.
Liberalii resping măsurile guvernului Boc, vor susţine orice moţiune de cenzură înpotriva actualului guvern şi reafirmă disponibilitatea de asumare a guvernării.

Încotro?!

Dobre a precizat că în următoarea perioadă guvernarea României ar trebui să revină technocraţilor, iar premierul să fie economist şi să beneficieze de susţinerea majoritară a parlamentarilor. În caz contrar, liberalii pot veni ei înşişi la guvernare. Dobre a declarat: “Dacă nu se acceptă un guvern de tip technocrat şi dacă sîntem solicitaţi, noi ne putem asuma guvernarea. Numai noi sau într-un guvern în care noi să fim vioara întâi, care să aibă la bază în programul de guvernare soluţiile liberale de ieşire din criză”.

Fără forfetar, fără reducerea salariilor sau creşterea cotei unice şi a TVA-ului

Dobre consideră că desfiinţarea impozitului forfetar ar putea îmbunătăţi mediul de afaceri şi ar genera apariţia unor firme no. De asemenea, liberalii se opun măsurilor ce se anunţă că vor urma: “Noi suntem împotriva creşterii TVA, a cotei unice şi a tăierii salariilor cu 25%. Am spus de la început: orice scădere a consumului va duce la scăderea banilor de la buget. (...) Tot tăindu-le aşa, o să ajungem să tăiem totul şi să nu mai vină nimic”. Dobre a mai adăugat că, după reducerile salariale, românii nu vor mai putea suporta creşterea cotei unice de impozitare şi a TVA. Liberalul a adăugat retoric: “Chiar aşa, omori pe toată lumea la rând?!”. Deputatul gălăţean a continuat: “Toţi discută de capitorul de cheltuieli, dar nimeni nu discută despre venituri, care pot să vină de la întreprinderi şi de la oameni care lucrează. Şi pentru a putea avea de unde să iei bani, trebuie ca acestora să le crească veniturile”.

Mai târziu va fi mai rău

Dobre a declarat: “Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la ele (măsuri economice liberale - n.r) dar cu cât va fi mai târziu, cu atât va fi mai rău. (...) În acest an cheltuielile pe achiziţii publice sînt de 10 miliarde şi avem deja o descoperire de 3 miliarde. (...) Curbele de sacrifiu trebuie să fie pe instituţii şi nu pe oameni”.
Liberalii propun desfiinţarea CAS, reducerea impozitării, acordarea bonificaţiilor celor care îşi achită la timp dările, acordarea sprijinului financiar firmelor care angajează şomeri, după care, în timp, să urmeze şi desfiinţarea de posturi din aparatul de stat prin restructurarea guvernului şi reducerea numărului de agenţii.

Întoarcerea lui Boc la Constituţie

Dobre îi recomandă lui Boc să revină la buchiile Constituţiei: “Cred că după ce va ieşi de la Victoia - căci va ieşi odată! - va trebui să recitească Constituţia, căci se pare că acolo, la Victoria, uită paragrafe întregi. (...) E a nu ştiu câta oară când când guvernul condus de un profesor de drept constituţional pierde la Curtea Constituţională”.


Articole înrudite