28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fără a se mai opri cu o analiză critică privind una dintre categoriile profesionale afectate de deciziile guvernului, deputatul liberal Victor Paul Dobre arată că deciziile guvernului au afectat întreaga populaţie a ţării: „Măsurile acestui Guvern i-au pus pe toţi oamenii cu spatele la zid”. Ceea ce le mai rămâne de făcut democrat-liberalilor, în opinia lui Dobre, este demisia Guvernului, care ar putea fi apreciat drept un gest „civilizat”, pentru că „trebuie să ne întoarcem la normalitate!”. Dobre a punctat ideea că toate acele măsuri anticriză pe care guvernul le-a adoptat, respectiv tăierile veniturilor tuturor categoriilor profesionale şi sociale, nu au reprezentat o soluţie economică ci au generat frământrările sociale la care am asistat pe parcursul săptămânii anterioare. Inutilitatea acestor măsuri se regăseşte şi în documente oficiale care arată scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor. Dobre a precizat: „La comisie am avut de studiat, săptămâna trecută, ordonanţele de Guvern privind rectificarea bugetului pe 2010. Acolo se spune clar că situaţia, pe primele şase luni ale acestui an, este următoarea: veniturile au scăzut cu 0,1% şi cheltuielile au crescut cu 4%. Deci toate tăierile salariale nu au avut niciun efect pozitiv”.
Dobre apreciază că în prezent bugetul de stat este incapabil să susţină aparatul de stat, ca urmare a măsurilor care au generat blocajul economiei. Drept pentru care prezentul nu este potrivit reformei, ci unei viziuni care să deblocheze şi să încurajeze dezvoltarea economiei. Deputalul a declarat: „Suntem într-un moment de criză majoră. Nu acum e momentul să faci marea reformă. Prioritatea este să dai drumul la economie, pentru că altfel nu că nu mai dai stimulente, nu mai dai nici salarii şi nici pensii. Gândiţi-vă că la anul trebuie să începem să dăm înapoi împrumutul de la FMI”.
Soluţiile liberale reamintite de Dobre au fost: bonificaţii la plată acordate firmelor care îşi achită la timp datoriile către stat; reducerea CAS-ului la 10%; revenirea la TVA de 19%; completarea salariilor bugetarilor cu 25% ş.a.
În viitorul imediat următor liberalii nu vor vota Legea educaţiei şi speră să poată modifica proiectul Legii pensiilor prin impunerea majorării punctului de pensie precum şi a diminuării vârstei de pensionare.


Articole înrudite