18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În ediţiile anterioare ale ziarului nostru am prezentat una dintre observaţiile prim-vicepreşedintelui organizaţiei municipale PNL, Nicuşor Ciumacenco, privind una dintre erorile muncipalităţii: acordarea lucrărilor de reparaţii pentru şcolile gălăţene către firme neexperimentate, care au prelungit şantierele mult peste începerea anului şcolar. Ciumacenco argumentează că parte din firmele respective nu aveau obiect de activitate corespunzător, unele erau nou înfiinţate, şi cu toate acestea primiseră acele lucrări prin atribuire directă. Replica municipalităţii contrazice argumentele liberalului şi punctează faptul că în locul practicilor anterioare, privind agrearea câtorva firme de partid conectate la contracte cu fonduri publice, în acest mandat contractele au fost distribuite mai multor firme, astfel fiind încurajat mediul de afaceri şi stimulată menţinerea locurilor de muncă. În continuare vă prezentăm ambele puncte de vedere.
Ciumacenco a declarat: „Promiteam în precedenta conferinţă de presă o listă cu beneficiarii lucrărilor de reparaţii din şcoli. Pe lângă faptul că nu ştiu ca vreuna dintre ele să fi participat la vreo licitaţie, este cel puţin bizar modul în care au ajuns să facă reparaţii firme proaspăt înfiinţate, fără angajaţi sau care au ca obiect principal de activitate baruri, comerţul sau consultanţa pentru afaceri. (...) În niciuna din cazuri nu a fost făcută licitaţie, nici măcar acolo unde lucrările atribuite aceleiaşi firme depăşeau plafonul de 100.000 de euro. După cum subliniam şi data trecută, în peste 30 de cazuri contractele au fost semnate după începerea anului şcolar, existând numeroase situaţii când actele au fost parafate abia la sfârşitul lunii noiembrie! Este cel puţin bizar modul cum firme abia înfiinţate sau cu zero angajaţi în anul precedent au obţinut contracte de sute de mii de lei. Cerem Primăriei Galaţi să ne prezinte care au fost criteriile care au stat la baza atribuirii acestor contracte”.
Punctul de vedere al Primăriei ne-a fost oferit de purtătorul de cuvânt Emanuela Turcu: „Contractele de reparaţii în unităţile de învăţământ din Galaţi pe anul 2014 au fost atribuite de Primăria municipiului Galaţi cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare, firmele alese să execute lucrările fiind selectate după criterii de experienţă în domeniu, lucrări anterioare, calitatea lucrărilor prestate anterior, respectarea termenelor de execuţie. Încă de la începutul mandatului, primarul Marius Stan a dorit ca lucrările de reparaţii în şcoli să fie atribuite, cu respectarea legii, cât mai multor firme din Galaţi, astfel încât să fie susţinuţi cât mai mulţi întreprinzători locali şi nu doar câteva firme «abonate» la banii publici, cum se întâmpla până în 2012. Spre exemplu, în anul 2014, 42 de agenţi economici din Galaţi au beneficiat de 129 de contracte de reparaţii în unităţile de învăţământ din municipiu. Considerăm că, procedând în acest fel, sprijinim cât mai multe firme din Galaţi să îşi continue activitatea, să menţină locurile de muncă şi să plătească salarii pentru câteva mii de oameni. La fel de important de precizat este faptul că bugetul alocat de Primăria municipiului Galaţi pentru reparaţii în unităţile de învăţământ a crescut semnificativ în ultimii doi ani, comparativ cu legislatura 2008-2012, în condiţiile în care bugetul general al oraşului a rămas aproximativ acelaşi. Şi cifrele sunt grăitoare în acest sens. În anul 2010, Primăria Galaţi aloca doar 3 milioane lei pentru reparaţii şcoli, în 2011 – 3,8 milioane lei, iar în 2012 (buget adoptat în vechea legislatură) – 3,3 milioane lei. În anul 2013, când bugetul local a fost proiectat în noua legislatură, la propunerea primarului Marius Stan, s-au alocat pentru reparaţii unităţi de învăţământ 5,7 milioane lei, iar în 2014 – 7,1 milioane lei”.


Articole înrudite