15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prim-viceguvernatorul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, din Republica Moldova, Feodor Valeriu Ianioglo, a manifestat intenţia autorităţilor găgăuze de a se alătura membrilor Euroregiunii Dunărea de Jos şi Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră a Euroregiunii Dunărea de Jos. În acest sens a înmânat solicitarea preşedintelui euroregiunii, Eugen Chebac, ce va fi urmată de viitoare legături pe chestiuni ecologice, de investiţii în reţeaua de apă şi canalizare. Oficialul a precizat: ,,Vrem să intrăm în asociaţiile de cooperare de la Dunărea de Jos şi Marea Neagră, pentru că numai aşa putem atrage proiecte investiţionale, mai ales ecologice. Noi avem proiecte, dar nu avem bani pentru finanţarea lor, de aceea vrem să intrăm în cooperare cu Eurogiunea Dunărea de Jos şi judeţul Galaţi. La noi sunt probleme în asigurarea cu apă potabilă în toate localităţile. Doar 65% dintre acestea au apă potabilă şi asta s-a putut face numai cu ajutorul unor parteneriate cu Turcia. Vrem să atragem proiecte pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, de salubritate şi am vrea să luăm modelul judeţului Galaţi, care are operator unic regional al resurselor de apă.”
La rândul său, Eugen Chebac a replicat: „Întotdeauna mi-am dorit extinderea euroregiunii, de aceea iau în calcul intenţia Găgăuziei de a adera ca membru, cu cele trei raioane, Comrat, Vulcăneşti şi Ceadâr-Lunga, la structurile transfrontaliere. Sigur, procedura de aderare va mai dura, pentru că trebuie acordul ministerelor de externe din România şi Republica Moldova. Nu vă ascund însă faptul că sunt în tratative şi cu alte unităţi administrative din ţările vecine, pentru extinderea euroregiuni până la Nistru”.
Delegaţia găgăuză vizitează Galaţiul pentru o perioadă de trei zile. În programul vizitei este inclusă o discuţie cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Sud-Est privind implementaerea mai multor variante de sisteme integrate apă - canalizare - staţii de epurare - salubritate.
Găgăuzia este situată în Sudul republicii Moldova. Oficialul a menţionat că populaţia de peste 155.000 de locuitori, vorbitoare a limbii găgăuze, de origine turcică, este de rit creştin-ortodox, ceea ce constituie un element inedit pe întreaga planetă. UTA Găgăuzia este considerată ,,patria mamă” pentru găgăuzi, deşi aceştia s-au răspândit în Grecia, SUA, Bulgaria, acoperind practic 40 de state ale lumii.
Găgăuzia a încheiat acorduri de colaborare cu regiuni din Rusia, Turcia, Polonia, judeţul Galaţi fiind primul din România.

Articole înrudite