24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
George Stângă: „A informa cetăţeanul înseamnă că îţi pasă!”
George Stângă: „A informa cetăţeanul înseamnă că îţi pasă!”

Domnule George Stângă, luna aceasta aţi iniţiat o campanie de informare denumită „Ghidul Locatarului de la Bloc – Informează-te corect!”, iar corturile cu materialele informative sunt deja în mai multe zone din Galaţi. De ce această campanie şi de ce tocmai acest subiect, cel al drepturilor locatarilor de la bloc?

- Este adevărat că la începutul acestei luni am demarat la nivelul municipiului campania de informare a gălăţenilor care locuiesc la bloc. Întotdeauna mi-am dorit ca prin activitatea depusă şi prin iniţiativele mele să pot contribui la bunăstarea gălăţenilor, la dezvoltarea şi modernizarea comunităţii în care locuiesc. Această iniţiativă are rolul de a veni în sprijinul celor care au fost victime ale abuzurilor asociaţiilor de proprietari sau ale autorităţilor.
Am fost întrebat în dese rânduri: de ce acest subiect? Răspunsul este simplu - eu însumi m-am lovit de abuzurile asociaţiei de locatari. În situaţia mea cred că au fost mulţi alţi gălăţeni şi tocmai din acest motiv consider că prin campania „Ghidul locatarului de la bloc” cetăţenii pot fi mai bine informaţi asupra drepturilor lor, iar împreună putem fi mai puternici în faţa autorităţilor. Acesta este şi scopul demersului meu - vreau ca în Galaţi să existe cetăţeni bine informaţi, cetăţeni puternici.
Totodată, ideea acestei campanii de informare a pornit în momentul în care fiul meu m-a întrebat de ce nu mai avem nici măcar apă rece. Atunci i-am răspuns că nu ştim să ne batem suficient pentru drepturile noastre, iar furia unei neputinţe impuse de un sistem lăsat de izbelişte s-a transformat în dorinţa de a nu mai fi niciodată pus în situaţia să răspund unei astfel de întrebări, nici eu şi nici un alt părinte.

Mulţi gălăţeni cunosc doar în parte activitatea dumneavoastră politică şi administrativă. Sunteţi atât preşedintele tinerilor liberali cât şi consilier judeţean din partea PNL. Ce ne puteţi spune despre aceasta iniţiativă civică? Cum aţi decis să o puneţi în aplicare şi dacă este prima dumneavoastră acţiune publică?

- Nu este pentru prima data când am încercat să abordez problemele pe care le are comunitatea în raport cu primăria. Nu este pentru prima data când am „strigat” abuzurile făcute de administraţie. Acum am decis să pun piciorul în prag şi să merg mai departe – să mă adresez direct oamenilor. Experienţa acumulată în cadrul instituţiilor administrative ale judeţului Galaţi m-au făcut să cunosc şi să înţeleg mai bine greutăţile de zi cu zi ale gălăţenilor.
Doresc ca prin această campanie să vin în sprijinul locuitorilor din oraşul în care m-am născut, am crescut, trăiesc alături de familia mea şi îmi cresc copilul. Sunt sătul de lipsa de implicare a autorităţilor şi doresc ca noi, tinerii, să propunem schimbarea. Vreau ca împreună cu echipa mea să realizez cât mai multe acţiuni în acest sens.

Cum reacţionează gălăţenii care vin la corturile instalate in oraş? Sunt interesaţi de informaţii, cunoşteau aceste drepturi pe care dumneavoastră le prezentaţi?

- Pentru mulţi dintre gălăţenii pe care i-am întâlnit, informaţiile primite au fost unele extrem de utile. M-a bucurat foarte mult deschiderea acestora faţă de acest proiect, mulţi dintre ei mărturisindu-mi că nu a fost nimeni care să le sintetizeze atât de clar drepturile pe care le au în calitate de locatari.
De la începutul campaniei am discutat ore în sir cu locuitorii oraşului, atât despre proiect în sine, despre neregulile, abuzurile sau nepăsarea celor în drept, cât şi despre celelalte multe dificultăţi cu care se confruntă zi de zi. Din nefericire, inventarul acestor situaţii deranjante este lung, iar diversitatea lor este mare. Însă am speranţa că vom găsi soluţii pentru toate problemele pe care mi le-au sesizat.
Ceea ce solicit de la fiecare în cadrul acestei campanii este deschidere, înţelegere şi flexibilitate. Am văzut gurile rele spunând că a-i informa pe locuitorii oraşului despre drepturile lor înseamnă a-ţi face campanie. Nu, domnilor, a informa cetăţeanul înseamnă că îţi pasă!

Vorbeaţi de gurile rele din politica locală şi nu numai. Cum le răspundeţi criticilor dumneavoastră şi, implicit, ai acestei campanii?

- Răuvoitorii din politica locală, care se simt ameninţaţi de faptul că gălăţenii işi pot cunoaşte drepturile, vor promova acest tip, denigrator, de discurs. De fapt, teama că gălăţenii vor deveni mai informaţi şi mai puternici îi face să reacţioneze în acest mod josnic. Nu au decât. Nu am de gând să intru într-o polemică politică pe un subiect atât de important pentru locuitorii oraşului.
Mă bucur că tot mai mulţi dintre ei trec pe la corturile amenajate în oraş pentru a afla drepturile pe care le au ca locatari la bloc.

În final, cum vă doriţi să arate Galaţiul în perioada următoare?

- Galaţiul ar trebui să fie un oraş în care toţi locuitorii să simtă faptul că fac parte din lumea modernă, occidentală, europeană, şi nu că au rămas ancoraţi într-un Ev Mediu ce pare să nu se mai sfârşească. Îmi doresc, ca orice gălăţean, să trăiesc într-un oraş în care condiţiile minime de confort să nu reprezinte, ca în prezent, un lux, un dar binecuvântat. Vreau un oraş în care oamenii sunt respectaţi, în care drepturile lor sunt respectate.

A consemnat Marian MARIN


Articole înrudite