19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Iniţiativele Consiliului Judeţului au fost „blocate” la vot
Iniţiativele Consiliului Judeţului au fost „blocate” la vot

Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţului Galaţi, de luni, 30 martie, a dovedit, încă o dată, că, politic vorbind, nimic din ceea ce pare a fi realitate nu poate să fie neapărat şi adevărat sau să se întâmple. O şedinţă care iniţial se arăta oarecum anostă şi care nu dădea semne că va dura cine ştie ce timp, la câteva minute după începerea ei s-a transformat într-o ciocnire directă între opoziţie şi preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, dând peste cap toate previziunile şi blocând „la mantinelă”, ca să exprimăm plastic situaţia, mare parte dintre iniţiativele legislative promovate pe ordinea de zi. Practic, pentru că cei din conducerea judeţului au vrut „să-l execute” pe managerul Muzeului de Istorie prin hotărârea întregului Consiliu, pe fondul unor dispute şi suspiciuni neclarificate îndeajuns, la vot au fost boicotate mare parte dintre proiectele de hotărâri de pe ordinea de zi. Aşa au „picat” toate iniţiativele legislative privind aprobarea rapoartelor de evaluare a managerilor instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţului Galaţi. Astfel, în afară de raportul activităţii managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos, care a obţinut doar 12 voturi „pentru”, celelalte rapoarte au fost votate pozitiv de 13 consilieri. Cinci dintre consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă s-au abţinut de fiecare dată la vot. Din păcate pentru iniţiatori, numărul celor care au votat „împotrivă” a fost mult mai mare, astfel că toţi managerii culturali va trebui să meargă, din nou, la evaluare. Ba mai mult, şi comisia de evaluare a fost contestată public, plecând tot de la cazul managerului Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, hotărâre care a fost retrasă de pe ordinea de zi. 

 

Bacalbaşa a fost acuzat că nu „comunică” cu colegii consilieri

 

Nu în cele din urmă, se pare că unii dintre contestatari au găsit momentul potrivit să îi plătească preşedintelui Bacalbaşa vechi poliţe, acuzaţiile principale, „de pe surse”, fiind şi lipsa de comunicare cu ceilalţi membri, de altă coloratură politică, din CJ. Astfel, tot în şedinţa de luni, alte iniţiative legislative au fost trecute pe „linie moartă”. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, cu modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al CJ Galaţi, propusă de Bacalbaşa, şi cu propunerea de numire a vicepreşedintelui CJ Marian Vicleanu (membru PPDD) în cadrul Asociaţiei „Tehnopol Galaţi”, la care Consiliul este membru fondator, iniţiată de consilierul (PSD) Viorica Sandu. Pe scurt, dacă despre Vicleanu ceilalţi consilieri au reclamat că încă nu are o activitate concretă în conducerea judeţului, la modificarea organigramei consilierii au 

contestat, printre altele, transferul de posturi de la Direcţia de Dezvoltare Regională (DDR) la Biroul de Audit, pentru transformarea acestuia în Serviciu, dar şi apariţia de noi funcţii şi posturi în schema de personal. Concret, contestatarii au susţinut că DDR are specialişti pregătiţi şi trebuie să se pregătească să realizeze proiectele necesare pentru dezvoltarea judeţului, în vederea atragerii finanţărilor externe, pe noile Programe Europene ce se vor lansa în perioada următoare. Iar eforturile conducerii judeţului trebuie orientate mai mult către investiţii şi nu spre un control excesiv. Preşedintele Bacalbaşa a replicat, în final, că votul negativ al consilierilor a blocat tocmai aceste eforturi, în condiţiile în care prin noua organigramă spera să poată aduce la Galaţi câţiva specialişti în construcţii civile şi reparaţii drumuri şi poduri. Dincolo de contrele din şedinţă mai trebuie amintit că, de această dată, iniţiativele legislative ale conducerii CJ nu au fost susţinute, se pare, nici de toţi consilierii „Puterii”. 


Articole înrudite