05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Înscrieri cu cântec ale candidaţilor
Înscrieri cu cântec ale candidaţilor
Luptă pentru Primărie
Independentul Nicuşor Ciumacenco, fost viceprimar PSD, a luat startul tuturor, înscriindu-se primul în cursa pentru fotoliul de primar al urbei, încă de săptămâna trecută. Au urmat liberalul Marius Stan, candidatul USL, care s-a înscris sâmbătă, pe 28 aprilie. Apoi Marius Necula, luni, pe 30 aprilie. Conform unor surse, şi mediatorul Telegan s-a înscris în cursă, deşi omul nu s-a mai obosit să anunţe presa, care s-a mobilizat pentru Ciumacenco, preferatul gălăţenior în acestă cursă, apoi cu mare greutate pentru liberalul Marius Stan, candidatul USL la fotoliul „gospodarului” urbei, interesul diminuându-se simţitor la Necula. Situaţia se explică prin locaţia Biroului Electoral Local, înfiinţat „departe de lumea dezlănţuită”, cu intrare prin Radu Negru, undeva în capătul ogradei cu sere a fostului ADP, zonă pentru care îţi trebuie neapărat maşină, altfel înjuri tot neamul mintosului care a stabilit asemenea locaţie.
Marius Stan a comentat cârcotelile celor care se îndoiesc de abilităţile sale de primar pentru că este doar inginer de formaţie şi preşedinte al Clubului de fotbal gălăţean, că „nu există şcoală de primari” şi deci nimeni nu a absolvit-o. Apoi a adăugat pe post de obiective că le vom vedea după ce se va înfiinţa pe postul de primar.
Necula ne-a cam aburit, că va construi 10.000 de apartamente în mandatul viitor, dintre care jumătate în primii ani de mandat, va concedia caracatiţa coruptă din Primărie, pentru ca apoi să îşi proslăvească unul dintre contracandidaţi, de-ai fi crezut că este deja membru USL, cu acte în regulă. E drept că sursele comentează despre defăşurarea unor negocieri intense cu naşul său Dan Nica, privind revenirea în PSD, care au fost însă infirmate de liderul PSD, la ultima conferinţă de presă susţinută de acesta joia trecută, pe 26 aprilie. Dar Necula porneşte de pe poziţia a treia în acestă cursă, cu doar 4% în intenţiile de vot ale electoratului.
Candidaturi şi la judeţ
Ziua de luni, 30 aprilie, a fost cea în care cei doi candidaţi importanţi pentru cursa contând în adjudecarea fotoliului de preşedinte CJ şi-au depus documentaţia la BEJ. Însă, dacă unul dintre aceştia şi-a anunţat public intenţia de a se înscrie, celălalt a preferat să se ascundă de majoritatea camerelor de luat vederi, mai mult, conform unor surse, preferând să intre pe o uşă laterală. Dorin Butunoiu, consilierul PSD, cu care ne-am întâlnit la uşa BEJ, ne-a declarat încurcat că nu este vina sa ori a celor doi colegi PSD care depuneau listele candidaţilor pentru consilieri judeţeni şi că cei din conducere ar fi trebuit să ne anunţe programul de înscriere a candidatului USL pentru conducerea judeţului.
Şi dacă doar unul dintre cei doi candidaţi la care facem referire, Eugen Chebac, a binevoit să ne invite la BEJ (găzduit de Prefectură), vom reda răspunsurile acestuia oferite la întrebările jurnaliştilor: „Astăzi mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, pentru a continua ce am început acum 4 ani – dezvoltarea durabilă şi echilibrată a judeţului. Vin cu soluţii concrete. În urma celor 4 ani de mandat de preşedinte se pot vedea realizările mele, iar pentru următorii 4 ani trebuie să fac astfel încât satul românesc să fie cât mai aproape de mediul urban. Vă pot spune că aproape 70% din localităţile judeţului Galaţi au alimentare cu apă, au drumuri moderne, au şcoli, au dispensare, au ceea ce ţine de civilizaţie. Consiliul Judeţului Galaţi se va preocupa în continuare de dezvoltarea parteneriatul între administraţie şi cetăţeni. (...) Mă voi axa, în următorii 4 ani, pe proiecte care să îmbunătăţească infrastructura, sectorul sanitar şi pe cel educaţional”.
Cursa pentru aceste alegeri, la nivelul judeţului, se anunţă una foarte intensă, iar Eugen Chebac a precizat că se va axa pe programul său, nu pe atacurile ce vor veni de la contracandidat. Însă jurnaliştii au insistat să comenteze înscrierea ascunsă de ochiul presei a lui Bacalbaşa. Chebac apreciază ca fiind „ruşinos” gestul, „dacă a făcut aşa”, atât faţă de presă, cât mai ales faţă de gălăţenii cărora le cere votul.
Eugen Chebac, cel care a deţinut preşedinţia CJ pe parcursul acestui mandat, după ce în anteriorul fusese vicepreşedinte CJ, ambele sub însemnele PSD, s-a înscris în cursă cu susţinerea APP (Alianţa Pentru Progres, formată din PDL şi UNPR) după un conflict de lungă durată cu Dan Nica, preşedintele PSD. Reamintim că în momentul votului intern pentru desemnarea candidatului PSD pentru preşedinţia CJ, membrii cu drept de vot primiseră bileţele pe care nu figura numele lui Eugen Chebac, ci doar al lui Nicolae Bacalbaşa, deşi, conform înţelegerilor iniţiale de la nivelul USL, preşedinţii sau primarii în funcţie aveau dreptul de a candida pentru încă un mandat. Disensiunile dintre Dan Nica şi Eugen Chebac au fost ireconciliabile, iar determinarea lui Chebac de a mai candida pentru încă un mandat a dus la ruperea de partid, moment la care Chebac a anunţat intenţia de a candida, cu deschiderea pentru susţinerea din partea oricărei formaţiuni politice precum şi a societăţii civile.
Interesant e faptul că cei doi candidaţi ai USL s-au înscris fiind însoţiţi doar de colegii proprii de partid: Marius Stan a venit cu preşedintele liberalilor şi câţiva colegi liberali, iar Bacalbaşa s-a ascuns de presă, lăsând pentru depunerea listelor doar nişte colegi. Situaţia survine după izbucnirea unui scandal public escaladat până la nivel naţional, în care este implicat Nicolae Bacalbaşa. Chebac a fost însoţit de mulţi UNPR-işti, dar şi de mai mulţi PDL-işti, cu tot cu Mircea Toader, liderul acestora. La rândul său, a purces „departe de lumea dezlănţuită” la sediul BEL fiindu-i aproape candidatului APP, Marius Necula.
Gălăţenii îşi vor putea exprima preferinţele la urnele de vot în duminica din 10 iunie, când vor avea loc alegerile locale pentru primari, preşedinţii consiliilor judeţene, precum şi pentru consilierii locali şi judeţeni.


Articole înrudite