03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mediul de afaceri românesc, reprezentat de gălăţeanul Cristian Dima la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE
Mediul de afaceri românesc, reprezentat de gălăţeanul Cristian Dima la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE

În aceste zile, Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte, în Malta, în cadrul unei întâlniri informale, care îi reuneşte pe miniştrii Comerţului din ţările membre ale UE pentru a dezbate subiecte importante pentru economia ţărilor membre. Reuniunea va fi prezidată de Cristian Cardona, ministerul maltez al Economiei, Investiţiilor şi Micilor Afaceri, şi este organizată în trei sesiuni de discuţie. În prima zi a întâlnirii miniştrilor Comerţului în cadrul CAE, aceştia vor purta discuţii cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, dar şi cu reprezentanţi ai Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European.
O primă sesiune de discuţie este legată de propunerea privind o nouă metodologie anti-dumping, prezentată de Comisia Europeană, la 9 noiembrie 2016. Prin noua metodologie, Comisia propune o nouă metodă de calculare a dumpingului pentru importurile din ţările în care există denaturări ale pieţei sau în care statul exercită o influenţă puternică asupra economiei. De asemenea, nu se va acorda "statutul de economie de piaţă" niciunei ţări, ci se va garanta că instrumentele de apărare comercială ale UE sunt adaptate pentru a face faţă noilor provocări şi realităţi juridice şi economice, menţinând, concomitent, un nivel echivalent de protecţie. O a doua sesiune este dedicată prezentării de către Comisia Europeană a proiectului comun iniţiat de Comisie împreună cu Guvernul canadian cu privire la crearea unei Curţi Multilaterale de Investiţii care să se ocupe de rezolvarea diferendelor privind investiţiile, iar a treia sesiune va fi consacrată evoluţiilor internaţionale în ceea ce priveşte comerţul, punându-se accent pe provocările cărora UE trebuie să le facă faţă în 2017, dar şi pe politicile comerciale care urmează să fie puse în practică de noua administraţie Trump.
Delegaţia României este condusă de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Cristian Dima, care a declarat: ”Reuniunea are ca scop stabilirea liniilor de acţiune în procesul de negocieri cu parteneri strategici, având în vedere că mediul de afaceri românesc şi european se luptă din greu cu practicile comerciale neloiale şi de damping ale unor ţări ale căror economii nu sunt consolidate. Noua metodologie de calcul antidumping ce urmează a fi stabilită la nivel european este foarte importantă pentru ţara noastră pentru că mediul de afaceri românesc are nevoie de asigurarea unei concurenţe loiale la nivelul UE astfel încât să se asigure o protecţie adecvată a producă


Articole înrudite