21 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noii politicieni au urmărit oportunităţile „traseismului politic”, cei mai vechi şi-au întărit poziţiile
Noii politicieni au urmărit oportunităţile „traseismului politic”, cei mai vechi şi-au întărit poziţiile

Agenda politică a bifat câteva evenimente care, în plan local, au readus în atenţia publică politicieni şi reprezentanţi ai partidelor despre care presa nu a mai scris prea multe în ultima vreme.
Ultimul astfel de eveniment este întrunirea Consiliului Naţional al Partidului Conservator care a ales, vineri, noii vicepreşedinţi. Aceştia vor coordona cele 15 departamente existente la nivelul partidului sprijiniţi de cei şapte vicepreşedinţi regionali, aleşi şi ei la aceeaşi întrunire. Eugen Durbacă, senator din partea PC dar şi preşedintele organizaţiei judeţene Galaţi, a fost ales vicepreşedintele care se va ocupa de regiunea Sud-Est, în timp ce Bogdan Ciucă, deputat PC, tot din partea organizaţiei gălăţene, a fost validat vicepreşedinte şi şef de departament „Imagine, relaţii publice şi presă”. El este deja lider al grupului parlamentar PC din cadrul Camerei Deputaţilor. În timp ce senatorul PC Eugen Durbacă (vicelider al grupului parlamentar PC din Senat) este membru în două comisii (pentru politică externă şi Comisia specială pentru modificarea şi completarea regulamentului Senatului), precum şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Turcia, deputatul PC Bogdan Ciucă este preşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi (şi vicepreşedinte al Subcomisiei pentru monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului). La Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României activează ca vicepreşedinte. Din partea Parlamentului României este membru al Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare şi membru în două grupuri de prietenie cu structuri similare ale altor state: cu Republica Populară Chineză (în calitate de preşedinte) şi cu Republica Cuba (vicepreşedinte).
Tot vineri a avut loc, la Galaţi, Conferinţa judeţeană a organizaţiei Tineretului Social-Democrat (TSD), desfăşurată pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard". În prezenţa invitaţilor, preşedintele Organizaţiei Naţionale a TSD, deputatul Mihai Sturzu şi preşedinţii mai multor organizaţii TSD din ţară, şi a preşedintelui PSD Galaţi, eurodeputatul Dan Nica, care a condus lucrările, a fost ales noul preşedinte al TSD Galaţi, dintre cei doi candidaţi care s-au înscris în cursă: Marius Mărgărit şi Marius Vasilachi. Câştigătorul, cu un număr dublu de voturi faţă de contracandidatul său, Marius Mărgărit este în prezent subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, propus de liderul gălăţean al PSD, Dan Nica. Este membru al tineretului PSD Galaţi din 2012, după plecarea din PUNR, din partea căruia a fost ales consilier judeţean.
În urmă cu o săptămână, liderul liberalilor gălăţeni, deputatul Victor Paul Dobre, a fost ales, în cadrul Congresului Extraordinar al PNL, vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, prin vot uninominal şi nu pe listă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când vicepreşedinte al PNL devenise primarul Marius Stan, la propunerea lui Crin Antonescu. În calitate de vicepreşedinte ales, Dobre face parte din Biroul Politic Naţional dar va activa şi în teritoriu, fiind preşedintele filialei teritoriale PNL Galaţi. Ca deputat PNL, V.P. Dobre este vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. Totodată, este membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Tot membru este şi în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE. Nu a ratat ocazia să fie şi membru în nu mai puţin de patru grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: cu Republica Franceză - Adunarea Naţională, cu Regatul Bahrein, cu Republica Arabă Siriană şi cu Albania.
La PDL Galaţi lucrurile sunt în continuă "schimbare", mai ales după dezastrul din alegerile europarlamentare şi anunţata fuziune cu PNL. Propunerea liderului organizaţiei judeţene, Doru Resmeriţă, ca fostul "ţărănist" Eugen Stamate (ultima titulatură, după ce a mai trecut prin alte două partide minuscule) să devină vicepreşedinte, nu a avut succes în faţa membrilor Biroului Permanent, noul venit în partid intrând în organizaţia locală doar ca simplu membru. În acelaşi timp, şeful municipalei PDL, fostul viceprimar (din partea PSD) Nicuşor Ciumacenco a fost acuzat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate la momentul când a exercitat funcţia executivă în Primăria Galaţi.
Asta în timp ce atât senatorul PNL Paul Ichim, dar şi unul dintre membrii marcanţi ai PSD Galaţi, Aurel Nechita, au câştigat procesele intentate ANI pentru că, la rândul lor, au fost "şicanaţi" în traseele lor politice cu acuzaţii de incompatibilitate.
Nu în ultimul rând, dar consecvenţi cronologiei de mai sus, trebuie să punctăm şi faptul că un alt politician în devenire, fostul consilier local din partea PDL Cătălin Cristache, cooptat în nou formatul şi minusculul Partid Mişcarea Populară, a fost ales luna trecută în conducerea acestei formaţiuni. Cristache este secretar executiv şi se va ocupa de Departamentul de Resurse Umane al partidului.
Cât priveşte politica locală, mişcările de la "Centru" s-au reflectat şi în activitatea aleşilor locali. În Consiliul Judeţean apropierea PPDD de Alianţa PSD-PC-UNPR a dat peste cap activitatea executivului gălăţean: reprezentanta PNL, Tania Bogdan, a pierdut funcţia de vicepreşedinte CJ, în locul ei a fost ales Marius Vicleanu, membru PPDD, după jocuri de culise agresive care au răbufnit cu scandal în şedinţele consiliului. Consilierii PDL au făcut front cu cei ai PNL, reconfirmând negocierile duse de reprezentantii celor două partide pentru fuzionarea într-o formaţiune care să vizeze ocuparea părţii drepte, fărămiţate, a eşichierului politic, alternativă la o stângă tot mai puternică. După cum au şi declarat de câteva ori, vor încerca să răspundă "atacurilor politice" forţând schimbarea reprezentanţilor de stânga în consiliile locale comunale, acolo unde au majoritate de voturi.
În Consiliul Local Galaţi politica centrală pare să aibă mai puţină importanţă câtă vreme interesul este comun: aleşii şi-au dat mâna în tocarea banului public fără o perspectivă imediată de dezvoltare economică, dar sunt hotărâţi să "crească vizibilitatea" oraşului printr-o sumedenie de evenimente cultural-artistice şi sportive, ascunzând, de fapt, neputinţa în rezolvarea problemelor sociale ale concetăţenilor săi. Cu funcţia politică dusă pe apa Dunării, obosit, se pare, de nenumăratele urzeli de interese din executivul din care şi el face parte, primarul municipiului Galaţi, trage şi el o linie, acum la finalul celor doi ani de mandat - şi-a luat o binemeritată vacanţă.


Articole înrudite