21 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Tudor Trofim, primar al comunei Poiana din judeţul Galaţi, întrucât, în perioada exercitării celui de-al doilea mandat (2008 - 2012), a emis şi semnat 21 dispoziţii în baza cărora fiul său, în calitate de angajat al Primăriei (aflat în directa subordonare a tatălui său), a beneficiat de avantaje materiale.
În anul 2005, fiul primarului a fost angajat în funcţia de consilier debutant în cadrul Biroului Financiar-Contabilitate, în baza unei dispoziţii emise de primar (în mandatul 2004 - 2008). Atât dispoziţia, cât şi contractul individual de muncă au fost semnate de către Tudor Trofim. Începând cu data de 1 iulie 2007, Tudor Trofim a dispus numirea fiului său în funcţia publică de execuţie de consilier cu atribuţii de contabil, iar, ulterior, în calitate de primar, respectiv ordonator de credite, a dispus ca fiul său să exercite controlul financiar preventiv propriu la Primăria Poiana. Această dispoziţie a fost emisă de primar la cererea fiului acestuia. Tot la cererea fiului său, Tudor Trofim a dispus acordarea de beneficii salariale, constând în 571 de ore suplimentare, în perioada iunie 2008 - iunie 2009, prim emiterea a 15 dispoziţii în acest sens. De asemenea, tot în perioada exercitării mandatului de primar (2008 – 2012), acesta a dispus acordarea salariului de merit şi a unor sporuri la salariul de bază (confidenţialitate, complexitatea muncii) fiului său.
Tudor Trofim a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, spune ANI. „Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Tudor Trofim a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, mai informează ANI prin intermediul unui comunicat de presă trimis redacţiei.


Articole înrudite