05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu e păcăleală! Consilierii locali ne-au lăsat fără apă caldă
Nu e păcăleală! Consilierii locali ne-au lăsat fără apă caldă

Pentru al doilea an consecutiv, ziua de 1 aprilie este o tristă şi mare păcăleală pentru gălăţenii care au ales, în urmă cu patru ani, primar, viceprimari şi consilieri locali, crezând că aceştia le vor apăra şi reprezenta interesele. Experienţa ultimilor ani a dovedit – cel puţin în privinţa termoficării oraşului, căci despre asta este vorba, că aleşilor locali nu le-a păsat absolut deloc de faptul că gălăţenii îngheaţă iarna prin apartamente – deşi nu au datorii la întreţinere! – sau că, de când dă firul ierbii şi până când acesta păleşte, se spală cu apă încălzită pe aragaz sau fac duşuri reci. Iar confirmarea acestui lucru s-a petrecut joi după amiază, la şedinţa Consiliului Local Galaţi în care consilierii ar fi trebuit să voteze un proiect de hotărâre propus de primarul Marius Stan, prin care s-ar încheia o convenţie între Primărie, Calorgal, CET şi ArcelorMittal privind producerea, în perioada aprilie-octombrie, a apei calde menajere pentru populaţie, activitate pentru care CET ar folosi abur industrial cumpărat de la combinat şi nu gaze naturale sau petrol, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie 2015-martie 2016 pentru producerea agentului termic. Convenţia propusă de primarul Marius Stan ar fi însemnat alocarea de la bugetul local a unei sume de circa 24,5 milioane de lei, care ar fi însemnat plata consumului unei cantităţi de 27.400 de giogacalorii de agent termic (apă caldă menajeră), în condiţiile în care pierderile în sistem ale agentului termic ar fi de 74%. Pierderi enorme, pe care consilierii locali PSD, ALDE dar şi majoritatea celor de la PNL nu au fost de accord să le acopere din banii publici ai tuturor gălăţenilor (“deci pentru a asigura apa caldă pentru 10.000 de gălăţeni, care, de regulă, nu îşi achită facturile la întreţinere, deci nu sunt bun platnici, cheltuim banii tuturor gălăţenilor care plătesc taxe şi impozite locale?” – Gheorghe Potârniche, PSD), dar care ar garanta păstrarea cât de cât funcţionabil a sistemului de termoficare din oraş, căci “dacă se va opri furnizarea de apă caldă în această vară, gălăţenii se vor debranşa, iar la toamnă va fi imposibil să mai pornim sistemul de încălzire a oraşului cu un CET aflat probabil în stare de faliment” – Marius Stan, UNPR.
Grupul de consilieri care s-a opus propunerii primarului - grup reprezentat de viceprimarul Florin Popa, PSD - a mai obiectat şi asupra faptului că suma pretinsă a fi alocată de la bugetul local pentru acoperirea pierderilor din reţea – 3,5 milioane de lei pe lună – nu este justificată prin acte prezentate de Calorgal şi mai ales Electrocentrale, dar şi că întreaga cantitate de agent termic propusă a fi cumpărată de Calorgal şi plătită de Primărie, respectiv, 27.400 de gigacalorii (circa 4.000 de gigacalorii pe lună) nu reflectă nici pe departe consumul real de agent termic al polpulaţiei pe timpul verii, având în vedere că vara trecută consumul lunar a fost de 500-700 de gigacalorii.
“La acest proiect de hotărâre nu sunt anexate date despre tariful pe gigacalorie, modul de calcul al acestui tarif, cantitatea de abur industrial pe care ArcelorMittal o va livra CET-ului, ce sumă din totalul contractului va putea fi acoperită din încasările Calorgal. Ştim doar cât ar trebui să alocăm de la bugetul local”, a mai obiectat viceprimarul Popa. “Fac parte din comisia specială de consilieri înfiinţată pentru a analiza situaţia termoficării. Vreau să vă spun că nu am primit decât vorbe din partea CET, nu şi hârtii, documente justificative, iar eu nu sunt dispus să-mi risc libertatea votând un contract care nu are acte justificative”, a declarant şi consilierul local Cristian Enache (PSD).
În replică, primarul Marius Stan a reiterat aceleaşi idei pe care le-a prezentat public în ultimele zile, privind termoficarea oraşului, şi care, în esenţă, se referă la faptul că pierderile de 74% din sistemul de termoficare „au fost asumate de consilierii locali când au adoptat, anul trecut, strategia de termoficare în care se precizează clar că, citez, în sezonul de vară, simultan cu reducerea consumului, s-a constatat o creştere a pierderilor din sistemul de transport şi distribuţie, acestea ajungând până la 74%”. Deci noi, CL, ne-am asumat că pe vară sunt pierderi de 74%, sunt pierderi enorme, dar nimeni nu spune că de ani de zile nu s-a mai investit în modernizarea reţelelor de termoficare. Cetăţeanul nu va plăti în plus pentru apa caldă, vom acorda subvenţii de la bugetul local şi vă spun că aceste subvenţii se pot acorda pe lege, dar doar dacă votează consilierii locali. Aşadar, vorbim de o decizie politică. Şi dacă este aşa, atunci să-şi asume politic cei care reprezintă cetăţenii Galaţiului, adică cei din CL. Vrea CL să dea apă caldă de la 1 aprilie, aprobăm convenţia şi funcţionăm de la 1 aprilie. Nu vrea CL, atunci să-şi asume politic urmările de rigoare ce derivă din această hotărâre. Este o asumare politică, restul este cancan. Nu trebuie ca un oraş să stea în ambiţiile politice ale unora”.

Iată consilierii care au votat şi cei care au fugit de vot

De remarcat este faptul că de la începutul şedinţei de CL, când în sală erau prezenţi 25 de consilieri locali (au absentat de la început consilierii Carmina Muşat – PSD şi Sorin Ungurianu - PNL), iar în finalul şedinţei, în momentul votului proiectului privind termoficarea, nu se mai aflau în sală decât 16 consilieri locali, respectiv: Gigel Caliga (fost PNL, actual independent, susţinător al lui Marius Stan), Mihai Alin (fost PDL, actual independent), Popa Paul (fost PDL, actual UNPR), Vergiliu Vals (fost UNPR, actual PSD), Victor Malinovici (fost PDL, actual UNPR), Ilie Gheţu, Marian Alexandru (foşti PP-DD, actuali UNPR), Gheorghe Bugeag (fost PC, actual ALDE), Cristian Dima (fost PNL, fost PLR, actual ALDE), viceprimarul Radu Cosca (fost PC, actual ALDE), Gheorghe Potrâniche (PSD), Hristache Bogatu (PSD), Desilia Cocu (PSD), Cristian Enache (PSD), Săvel Rotaru (PNL) şi viceprimarul PSD Florin Popa (PSD). Au fugit din timpul şedinţei (şi, evident, de responsabilitatea votului) următorii consilieri: Eugen Găvan, Gina Paladi, Viorel Sandu, Costel Văsoi (foşti PC, actuali ALDE), Viorel Trif (fost PDL, actual PNL), Mihail Bucatanschi, Raul Mihailov (PNL), Ilie Zanfir (PSD), Monica Dascălu (fost PP-DD, actual UNPR).
Din cei 16 consilieri rămaşi în sală, proiectul propus în forma iniţială de primarul Marius Stan (cu sumele respective) ar fi putut întruni doar şapte voturi, din care patru voturi UNPR şi alte trei ale independenţilor Gigel Caliga, Mihai Alin şi ale liberalului Săvel Rotaru. Cum un astfel de proiect ar fi trebuit aprobat cu majoritatea simplă, cele şapte voturi nu ar fi fost suficiente iar proiectul ar fi picat. În aceste condiţii, s-a găsit o soluţie (politică) de compromis: city managerul Aurel Vlaicu a propus să se adopte un acord “de principiu”, urmând ca săptămâna viitoare consilierii locali să aprobe, într-o altă şedinţă, suma de bani pe care o vor aloca de la bugetul local pentru apa caldă menajeră.
În finalul şedinţei, primarul Marius Stan a comentat: “Mâine (vineri, 1 aprilie – n.a.) sigur nu va fi apă caldă la robinet pentru că cei de la CET înţeleg că sunt deja într-un şomaj tehnic de mâine. Nu va fi apă caldă probabil până săptămâna viitoare, când vom avea o şedinţă extraordinară şi se vor semna cele două contracte. Nu am înţeles acum de ce atâta pasiune pentru un subiect care reprezenta un acord de principiu, necesar celor de la Electrocentrale pentru a convinge comitetul creditorilor să le dea acordul pentru a functiona fără cogenerare, ci pe baza aburului industrial de la combinat. În fine, subiectul a fost explicat, dar suntem în campanie şi fiecare trebuie să îşi facă numărul... E bine că până la urma raţiunea a revenit şi e un pas normal. Până săptămâna viitoare, cei de la Calorgal au tot timpul, trebuie sa lucreze în regim de urgenţă, pentru a semna cele două contracte. Mingea e undeva la Calorgal, CET şi ArcelorMittal. Vom vorbi şi la ArcelorMittal pentru a se stabili preţul, vom discuta cu CET pentru a stabili un preţ corect pentru prestaţia pe care o fac şi, evident, cu cei de la Calorgal, care trebuie să îşi reducă cumva pretenţiile în perioada de vară”, a afirmat Marius Stan.
La rândul său, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a declarat că, având în vedere decizia Consiliului Local, sistemul de producţie a agentului termic se va sista la ora 24.00. „Era logic să se ajungă în această situaţie, din păcate, când faci şedinţă pe 31 martie, deşi am spus de foarte mult timp că nu se va mai putea furniza agent termic de la sfâşitul lunii martie, iar soluţia este cea a aburului industrial de la combinat. În plus, expiră şi contractul cu Calorgal. La ora 24.00 se va opri sistemul, iar gălăţenii nu vor mai primi apă caldă”, a declarat joi Sinan Mustafa. El a spus că, după ce consilierii locali vor ajunge la un acord, Electrocentrale va putea produce apă caldă pe baza aburului foarte repede, după ce este semnat şi contractul cu Calorgal.


Articole înrudite