16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PDL – sesizare în instanţă şi la Prefectură împotriva unei hotărâri a CL
PDL – sesizare în instanţă şi la Prefectură împotriva unei hotărâri a CL
Democrat-liberalii gălăţeni vor sesiza Prefectura, dar şi procurorii cu privire la hotărârea Consiliului Local privind componenţa consiliilor de administraţie ale instituţiilor finanţate din bani publici. Conducerea PDL acuză forul legislativ local de încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat, abuz în serviciu, dar şi trafic de influenţă. „Voi sesiza şi prefectul în acest caz, pentru ca această hotărâre să nu primească girul legalităţii. Încalcă foarte multe dintre principiile care au fost elaborate şi sunt în legislaţie. Aceste principii se referă la eficienţă managerială, la transparenţa în selecţia oamenilor implicaţi în managementul acestor societăţi şi avea ca obiectiv, de fapt, depolitizarea. A existat o negociere politică în baza căreia a existat un protocol încheiat între membrii USL şi primar, în care s-a stabilit cum se împart poziţiile în aceste consilii de administraţie. Oamenii nu au înţeles că există o legislaţie nouă, că nu mai există oameni numiţi de anumite partide (...) Există o declaraţie a primarului, făcută într-o conferinţă de presă, în care spune că s-au dat patru locuri la PP-DD. Nu se pot da locurile la PP-DD, PSD, PNL, PC, ci, conform legii, trebuie să existe un concurs. Noi am refuzat cele două locuri oferite în consiliile de administraţie deoarece ştiam că intrăm în zona traficului de influenţă şi a abuzurilor”, a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Galaţi.
Liderul democrat-liberalilor gălăţeni a oferit drept exemplu componenţa Consiliului de Administraţie al Zonei Libere Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local, acolo unde, potrivit acestuia, CL ar fi trebuit să introducă în CA un reprezentant al Ministerului de Finanţe. „Nu a trecut pe nimeni care să reprezintă acest minister. Zona Liberă este o regie autonomă, trebuia să respecte legislaţia în cazul regiilor autonome. Actualul director, Angela Ivan – un om cu studii şi experienţă – nu a fost acceptată în Consiliul de Administraţie, deşi şi-a depus dosarul. Dar îi avem, în schimb, pe Adrian Þârdea – care lucrează la o firmă de pază, Simona Hapeci – jurist, Leo Gogoaşă – economist, om de afaceri – nu este nicio problemă, Stelian Diaconu – fost cadru militar, Mihai Istrate – ştiu că are experienţă în afaceri, dar mai mult în falimentarea unor firme. Constat că există un personaj – Mihai Ştefan – care este în AGA la Transurb şi nici nu a finalizat studiile liceale. În cazul regiei autonome, se precizează foarte clar că oamenii selectaţi trebuie să aibă experienţă în managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome. S-au numit oameni, probabil, şi în celelalte consilii, doar pe criteriu că aparţin anumitor partide”, a afirmat Resmeriţă.
Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, ne-a declarat că toate hotărârile adoptate de către Consiliul Local în şedinţa extraordinară se află în faza de analiză, la mapa juriştilor din cadrul instituţiei. „Oricum, sunt analizate toate hotărârile, iar acolo unde se constată nereguli, se atrage atenţia, iar hotărârea se întoarce la Consiliul Local pentru a fi elaborată conform legii”, ne-a spus Petrica Paţilea.


Articole înrudite