01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planuri de renaturare a Luncii Dunării
Planuri de renaturare a Luncii Dunării
Liberala Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a fost prezentă, joi, la Galaţi, unde a participat la o dezbatere privind proiectul de renaturare a Luncii Dunării. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu, deputaţii liberali Victor Paul Dobre şi George Scarlat, viceprimarul Florin Popa, primari ai comunelor gălăţene, printre care liberalul Daniel Ţuchel (edilul-şef al municipiului Tecuci), dar şi reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul va implementa un proiect mai vechi, din anul 2006, care, însă, a fost uitat în sertarele birourilor autorităţilor centrale, privind renaturarea Luncii Dunării şi amenajarea bazinelor hidrografice din România, de la izvoare şi până la vărsare.
„Am fost împreună cu domnul preşedinte Dobre în judeţ, în punctele critice – Brăhăşeşti şi Tecuci – pentru a vedea la faţa locului nevoia de a promova lucrări pe termen scurt. Odată venită la minister, am constatat că, din păcate, promovarea investiţiilor a fost tot locală, în funcţie de interese locale, şi nu au fost promovate investiţii la nivel bazinal, la nivel strategic. Deşi noi am pornit, după inundaţiile din 2005 şi 2006, nişte studii ample pentru a regândi amenajarea bazinelor hidrografice şi Luncii Dunării, din păcate, acele studii nu au fost finalizate. Am văzut, de asemenea, că ne confruntăm, în continuare cu fenomene meteo extreme – secete şi inundaţii – şi dacă vom continua investiţii doar la nivel local, nu vom reuşi să asigurăm protecţia necesară pentru cetăţeni pentru bunurile acestora. Pe termen lung, avem obligaţia să amenajăm bazinele hridrografice într-o manieră unitară: de la izvoare şi până la vărsare. Până acum, s-au creat oarecare dezechilibre. Au fost făcute lucrări de regularizări, de decolmatări şi prea puţine lucrări de combatere a torenţilor, de împăduri, prea puţine lucrări de amenajarea unor baraje ori a unor acumulări nepermanente sau a unor poldere – acele «buzunare» laterale în care apa să poată să se înmagazineze în caz de debite mari”, a declarat ministrul Lucia Varga.
Liberala a precizat că, în perioada 2014-2020, se doreşte efectuarea unor „investiţii strategice, care, pe de o parte, să apere împotriva inundaţiilor cetăţenii, iar pe de altă parte, să asigure în caz de secetă apa necesară economiei şi populaţiei. (...) Actuala amenajare a Luncii Dunării nu asigură un grad ridicat de protecţie pentru cetăţeni. Renaturarea este utilă nu doar pentru apărarea împotriva inundaţiilor, dar ar ajuta economia şi turismul din zonă”.


Articole înrudite