După cearta prin comunicate oficiale, derulată săptămâna trecută între “aripa Stan” şi “aripa Chebac” din PMP (fiecare arogându-şi funcţia de prim-vicepreşedinte PMP), miercuri, preşedintele acestei formaţiuni, Cătălin Cristache, a organizat o conferinţă de presă pentru a pune capăt discuţiilor.
„Vreau să anunţ public faptul că, din punctul de vedere al PMP Galaţi, domnul Marius Stan este prim-vicepreşedintele PMP Galaţi şi cu asta e discuţia închisă”, a spus Cătălin Cristache, cel care a adăugat apoi că “numirea lui Eugen Chebac în funcţia de prim-vicepreşedinte PMP este o eroare care va fi îndreptată în câteva zile” – aluzie la numirea oficială pe care parlamentarul Eugen Chebac a făcut-o publică, prin intermediul unui comunicat de presă, decizie semnată de liderul UNPR Valeriu Steriu (preşedinte executiv PMP) şi în care se precizează negru pe alb că Eugen Chebac a fost numit, începând cu 5 septembrie, prim-vicepreşedinte PMP. Totuşi, conducerea PMP Galaţi a infirmat, săptămâna trecută, această informaţie, prin intermediul unui comunicat de presă, iar miercuri a vrut să facă acelaşi lucru în cadrul unei conferinţe de presă. Liderul Cătălin Cristache nu a reuşit însă să lămurească dacă documentul de numire a lui Eugen Chebac este dovada că liderul său de la centru, Valeriu Steriu, minte: “Nu ştim ce este cu acel documnet, noi nu am primit nimic oficial”.
Odată lămurit (?!) acest subiect, Cătălin Cristache a trecut la al doilea subiect de pe ordinea de zi a conferinţei de presă – prezentarea candidaţilor PMP la alegerile parlamentare. Însă prezentarea candidaţilor nu a fost, aşa cum obişnuiesc partidele, realizată nominal, în ordinea în care vor apărea şi pe buletinele de vot, şi nici măcar nu a fost făcută diferenţiat pe Camera Deputaţilor şi Senat. Cei 20 de candidaţi PMP au fost prezentaţi “la grămadă”, în ordine alfabetică, printre nume aflându-se şi cel al fostului primar Marius Stan, dar nu şi cel al deputatului Eugen Chebac! Pe aceeaşi listă nominală se află şi liderul PMP Galaţi, Cătălin Cristache, consilierii locali Romulus Iaru şi Oana Iurescu, consilierul judeţean Mitică Sandu, foştii consilieri locali (aleşi pe listele PDL) în mandatul trecut Mihai Alin şi Victor Malinovici şi Andreea Ursache - o tânără de 23 de ani despre care Cătălin Cristache a spus că “dânsa cu siguranţă va candida la Camera Deputaţilor”.
“Lista cu aceste nume şi cu CV-urile tuturor va fi trimisă la conducerea centrală, va fi analizată în Colegiul Executiv Naţional şi după ce va fi validată va fi trimisă din nou la Galaţi, unde, în şedinţa Biroului Judeţean, se vor stabili ordinea şi locul în care va candida fiecare – la Camera Deputaţilor sau Senat”, a mai spus Cristache.
La rândul său, fostul primar Marius Stan a spus, referindu-se la episodul Chebac: “Este a doua oară când mi se întâmplă să am o surpriză neplăcută din partea domnului Steriu... Mai întâi a fost la UNPR, unde dânsul m-a numit preşedinte al filialei locale, semnând decizia, după care, la câteva zile, a apărut o altă hotărâre, prin care era numit preşedinte domnul Chebac... Procedura mi se pare lipsită de bărbăţie, de curaj (...) şi rămân la părerea mea că domnul Chebac este săgeata PSD în PMP, aşa vrea PSD să infiltreze oameni de-ai săi în toate partidele, ca să fie aleşi în Parlament şi apoi să întoarcă armele, ca să facă PSD un partid şi mai mare”. Marius Stan a ţinut să clarifice şi statutul adeziunii sale la PMP, în contextual în care, la ultima şedinţă de CL, viceprimarul Roman Apostol Picu a spus că fostul primar a semnat deja adeziunea la PMP, fără ca acest nou partid (rezultat din fuziunea PMP cu UNPR) să fie confirmat de Tribunalul Galaţi, ceea ce ar fi însemnat că Stan se face vinovat de migraţie politică (de la UNPR, partid de pe lista căruia a fost ales, către PMP), caz în care ar fi putut să îşi piardă mandatul de ales local. “Există o derogare de la Comitetul Executiv al PMP ca aleşii locali să nu îşi depună adeziunile decât după confirmarea partidului la Tribunalul Bucureşti, aşa că aş vrea să nu mai fiu acuzat de acest lucru”.