29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Galaţi a ratat preluarea gratuită de la Poliţia de Frontieră Brăila a două nave de patrulare
Primăria Galaţi a ratat preluarea gratuită de la Poliţia de Frontieră Brăila a două nave de patrulare

Ne place să credem că cei care conduc Galaţiul iubesc istoria şi legendele oraşului, că iubesc şi ceea ce are Galaţiul în plus faţă de alte mari oraşe - Dunărea, cea mai frumoasă faleză, lumea portului, care ar trebui să şi fie puse în valoare. Dar contrar a ceea ce ne-ar place nouă să credem, celor ce conduc oraşul nu le prea pasă de această identitate a oraşului. Nu e exerciţiu retoric, ci o realitate. În urmă cu trei ani, consilierul municipal Cristian Dima, preşedintele filialei din Galaţi a Yacht Club Regal Român, un pasionat de navigaţie şi de istoria navală a Galaţiului, a reuşit să obţină ca Primăriei Galaţi să îi fie acordate gratuit de către Poliţia de Frontieră Brăila două nave de patrulare pe Dunăre şi un ponton navă bază. Din păcate, Primăria Galaţi nu a reacţionat în niciun fel şi oportunitatea pare a fi pierdută.
„Din poziţia de consilier local am reuşit să aduc, cu titlu gratuit, în proprietatea municipiului Galaţi, un ponton navă bază şi două nave de patrulare de la Ministerul de Interne care au fost în serviciul Frontierei Române peste 70 de ani şi pe care au fost îmbarcaţi zeci de mii de oameni. Au trecut trei ani şi nu mai ştiu ce s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat, poate că nici nu mai contează. E păcat că s-a pierdut o oportunitate”, ne-a declarat Cristian Dima.

Ziua Marinei, cea mai mare sărbătoare a Galaţiului

Din punctul de vedere al lui Cristian Dima, este important să punem în valoare Galaţiul portuar şi faleza Dunării.
„Gălăţenii iubesc aceste simboluri ale oraşului şi dovada cea mai concretă este că, în fiecare an, de Ziua Marinei, vin la malul Dunării zeci de mii de gălăţeni pentru a sărbători această legătură a comunităţii cu Dunărea. Din punct de vedere al participării, Ziua Marinei este cea mai importantă sărbătoare a Galaţiului. Apoi, oricine ne vizitează oraşul vrea să vadă în primul rând faleza. Este imaginea simbol”, spune Dima.

Ce se putea face: un muzeu al istoriei Portului Galaţi

În opinia lui Dima cele două nave de patrulare ar fi putut fi acostate în zona falezei, în primul rând pentru a fi vizitate, cum se întâmplă în toate marile porturi ale lumii, ca vechi nave militare, să poată fi vizitate. Pot fi şi nave şcoală. Se pot găsi şi alte utilizări.
„Nava bază putea găzdui un muzeu care să ilustreze istoria Portului Galaţi, a navigaţiei pe Dunăre şi a construcţiilor navale la Galaţi. Este o dorinţă a tuturor celor care au o pasiune pentru navigaţie şi să ştiţi că la Galaţi nu sunt deloc puţini. Sunt mii, poate zeci de mii de gălăţeni care lucrează sau au lucrat în Şantierul Naval, în proiectare navală sau în navigaţie. Dar sunt şi sute de mii de gălăţeni care sunt mândri că oraşul nostru este unul dintre marile porturi la Dunăre. Asta trebuie să şi facă cei ce conduc destinele oraşului, să pună în valoare lumea Portului Galaţi”, a mai adăugat Cristian Dima.


Articole înrudite