19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Programul PSD: Prevenirea inundaţiilor
Programul PSD: Prevenirea inundaţiilor

România este lovită sistematic de dezastre naturale legate de inundaţii sau alunecări de terenuri şi totuşi nu s-a reuşit până acum stoparea acestor calamităţi, care afectează localităţi întregi, case, gospodării, culturi agricole, drumuri, poduri şi podeţe. Se cheltuie bani de la buget, după fiecare astfel de dezastru, pentru a ajuta oamenii rămaşi pe drumuri sau pentru refacerea infrastructurii distruse, adică pentru eliminarea efectelor, dar se investeşte prea puţin pentru lucrări care să elimine cauzele.
PSD îşi propune să profite din plin de oportunitatea oferită de Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru a face investiţii cu fonduri nerambursabile în zonele care necesită lucrări menite să elimine pericolul de inundaţii sau alunecări de teren.
În perioada 2017-2023 se vor investi 600 de milioane de euro, fonduri europene obţinute prin POIM, pentru lucrări hidrotehnice, consolidări de albii şi maluri de râuri, devieri de râuri, pentru modernizarea sistemului de avertizare în caz de dezastre şi reabilitarea a 30 km de plaje.

Prof.dr.ing. Lucian Georgescu, candidat PSD pentru Senat: „Consiliul Judeţului Galaţi împreună cu Universitatea Dunărea de Jos şi alţi parteneri instituţionali cu competenţe în domeniu la nivel naţional au iniţiat studii de fundamentare pentru a putea accesa fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Proiectele propuse vor acoperi lucrările necesare pentru modernizarea sistemului de avertizare în caz de pericol de inundaţii precum şi investiţiile asociate în zonele expuse din judeţul Galaţi. Se vor asigura soluţii sustenabile şi lucrări hidrotehnice care să elimine inundaţiile în localităţi, luând în considerare capacitatea de preluare a albiei râurilor permanente şi nepermanente, investiţii pentru stocarea sau devierea surplusului de debite, regularizări de albii şi consolidări de maluri. Se vor adăuga şi alte măsuri şi investiţii prevăzute în Strategia naţională de management al riscului la inundaţii, cu larga consultare a comunităţilor locale. Prioritate vor avea zonele de pe DN 25 (mai ales între Vameş şi Tudor Vladimirescu), comunele Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Schela (afectate în 2016), Corod (afectată în 2013) dar şi alte arii sensibile”.


Articole înrudite