06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Angajaţii de la nivelul municipalităţii gălăţene depăşesc media înregistrată la nivel naţional. Dacă Braşovul, similar ca număr de locuitori cu Galaţiul, trebuie să disponibilizeze circa 400 de persoane, Primăria noastră are un execedent de 850. Soluţiile găsite la noi reprezintă nişte permutări, din anumite locuri în altele, cărora li se adaugă desfiinţarea Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi transformarea acestuia în societate comercială. Mutarea de persoanelor de la nivelul Primăriei constă în: 11 persoane mutate la Evidenţa populaţiei, unde personalul creşte de la 35 la 46; 24 de şoferi şi muncitori de la Primărie ajung în organigrama ECOSAL, pentru ca ulterior Ecosal să trimită la Pieţe 121 de persoane; la Geopotocad va mai apărea o persoană, astfel încât organigrama la Pieţe va include 381 de angajaţi.
SADP-ul devine societate comercială de „gospodărire urbană”. Consilierii locali nu au primit nici de această dată detaliile legate de hotărârea ce priveşte societatea cu pricina, căreia i se vor concesiona direct serviciile oferite în prezent de SADP şi întreţinerea pe termen de 10 ani a tuturor obiectivelor aflate acum în gestionarea serviciului (cimitirele, plaja, patinoarul, talciocul ş.a). Consilierul Mihai Alin reclamă faptul că primarul refuză să îşi prezinte viziunea pe care o are în privinţa acestei chestiuni, întărită de absenţa oricăror prevederi în propunerea avansată consilierilor care au aprobat la şedinţa anterioară o hotărâre care nu conţinea nici măcar un paragraf. Şi de această dată, pentru şedinţa de luni, consilierii au primit tot un fişier gol.

Poliţia Comunitară, „tranşată” cel mai tare

Reducerile de personal vor afecta cel mai mult Poliţia Comunitară. De la 710, numărul de angajaţi va ajunge la 290 şi „vor rămâne cel mai bine văzuţi sau cel mai bine cotaţi” dintre poliţiştii comunitari, conform aprecierii consilieruli local PDL.

Teatrele, o altă nebuloasă

Muzicalul a fost cumva scos de sub incidenţa OUG 63, întrucât se pare că acesta ar fi fost înfiinţat de către Ministerul Culturii. În aceste condiţii, a picat propunerea unificării teatrelor. A existat la nivelul consilierilor propunerea mutării teatrului de păpuşi la Dramatic, însă conducerea de acolo a refuzat cu hotărâre, motivând că sala de spectacole ar fi distrusă de copiii care formează publicul. 
Teatrele gălăţene îşi acoperă o foarte mică parte din buget prin vânzarea biletelor. Dacă la nivel naţional vânzarea biletelor acoperă în medie 35% din buget, la Galaţi situaţia se prezintă astfel: Muzicalul - 4,5%, Dramaticul - 7% şi Păpuşile - 9%.
Consilierul PDL opta pentru unificarea teatrelor sub conducerea unui manager cu studii economice şi nu a unui artist.

...Şi totul e mai mult politic decât economic

Mihai Alin pledează pentru eficientizarea Primăriei, care este complet ignorată în operaţiunea de modificare a organigramelor. Democrat liberalul consideră că se pot utiliza serviciile unor firme private de pază, care au costuri mai reduse decât Poliţia Comunitară.
În ceea ce priveşte noua societate comercială, de „Gospodărire publică”, ar putea la rândul său avea costuri mai mari, motiv pentru care democrat liberalul consideră că ar trebui organizate licitaţii, pentru ca serviciile să poată fi încredinţate unor firme, cu preţuri mai avantajoase.
Democrat liberalul a subliniat faptul că această cosmetizare se înscrie în parametrii ceruţi, însă, deşi cheltuielile cu salariile vor scădea aparent, iar fondul de salarii se va reduce, vor creşte în schimb cheltuielile cu furnizorii de servicii. Astfel, se va ajunge la costuri şi mai mari decât cele din prezent, întrucât organigramele noi oferite spre analiză consilierilor locali nu au fost însoţite şi de estimări ale modificărilor costurilor ce vor interveni, ceea ce împiedică efectuarea unei analize pertinente şi acordarea unor voturi raţionale. Mihai Alin a declarat: „Se reduc cheltuielile salariale, dar vor creşte cele cu terţii”. Democrat liberalul a comentat: „Nu se urmăreşte nicio secundă eficientizarea, ci păstrarea electoratului”. Mihai Alin susţine că problema supradimensionării personalului trebuie la un moment dat soluţionată: „Dacă după fiecare alegeri s-au făcut angajări noi, la un moment dat trebuie să vină şi scadenţa. (...) În ceea ce priveşte Primăria municipiului Galaţi, personalul este peste medie”.





Articole înrudite