13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ambasadorul Regatului Þărilor de Jos, Excelenţa Sa, Tanya van Gool, şi noul consul onorific al Regatului Þărilor de Jos la Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea, Dan Coman, au vizitat ieri Galaţiul, aşa cum fusese stabilit cu circa trei săptămâni în urmă.
Scopul iniţial a fost prezentarea noului consul. Delegaţia a avut întrevederi la Prefectură cu prefectul Cosmin Păun şi directorul Damen Shipyards Galaţi, parte a grupului olandez Damen Shipyards, Flemming Sorensen, iar la sediul Consiliului Judeţului aceştia au discutat cu preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, dar şi cu Mirela Leonte, reprezentantul Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi.
Vizita s-a transformat dintr-una oficială, de introducere a consulului, într-una privind legături economice viitoare şi ajutorarea comunităţii noastre, ameninţată de ape, în vederea prevenirii repetării ulterioare a acestei situaţii. Ambasadoarea a cerut autorităţilor ca în urma evaluărilor să precizeze părţii olandeze ajutorul de care are nevoie şi pe care musafirii sunt dispuşi să îl ofere.
Colaborarea nu este una incipientă, ci se aşează pe un proiect realizat de specialişti olandezi la care noi ne-am angajat prin intermediul Ministerului Mediului, demarat după inundaţiile din 2005-2006. Proiectul ar fi trebuit să continuie printr-un altul, rămas însă în aşteptare. Prefectul a motivat situaţia ca fiind generată de surprinderea autorităţilor române privind reînnoirea ameninţărilor Dunării. Subiectul va fi reluat cu prilejul misiunii economice olandeze ce se va organiza în luna septembrie la Bucureşti, Galaţi şi Constanţa. 
Prefectul a mulţumit directorului şantierului naval pentru faptul că a contribuit „în mod real la apărarea municipiului Galaţi”, Damen realizând prima linie de apărare a oraşului.
La Consiliul Judeţului subiectele abordate în cadrul vizitei au fost axate preponderent pe aceeaşi temă. Mirela Leonte, reprezentantul Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, a adus detalii despre studiul efectuat de specialiştii olandezi şi partenerii de la Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi privind renaturarea cursului Dunării, studiu care a evidenţiat trei soluţii privind evitarea inundării oraşelor Galaţi şi Brăila. Eugen Chebac a precizat: „Am ţinut să vin în faţa dumneavoastră cu studii concrete, făcute de specialişti. Privesc renaturarea Dunării ca pe un proiect de viitor şi suportul logistic oferit de guvernul olandez este unul substanţial. Este un proiect de viitor şi trebuie să renaturăm Dunărea pentru că observăm că viiturile sunt din ce în ce mai frecvente. S-au născut replici şi teorii vizavi de inundarea Cotului Pisicii, dar eu cred că studiul făcut trebuie parcurs cu atenţie pentru că este făcut de specialişti şi oferă soluţii care ar diminua pagubele pe care inundaţiile le produc, iar costul implementării lui este mai mic decât aceste pagube”.
Ambasadoare a fost impresionată de mobilizarea masivă concentrată în protejarea oraşului de ameninţarea Dunării, oraş pe care l-a apreciat ca fiind unul frumos.


Articole înrudite