03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu o zi înainte de ziua moţiunii, doi deputaţi gălăţeni PSD au pledat public pentru necesitatea trecerii moţiunii, care ar fi putut genera, prin adoptarea ei, căderea actualului guvern Boc. Deputatul Pâslaru a declarat: „Aş face un apel către toţi parlamentarii gălăţeni pentru a se uita în ochii electoratului, pentru a vota ceea ce doresc cetăţenii României - schimbarea guvernului şi a lui Emil Boc. Noi nu avem nimic împotriva lui Emil Boc, ci suntem contra acestui guvern marionetă condus de la Cotroceni. Dacă cu câteva luni în urmă credeam că mai rău nu se poate, iată că vedem că pe zi ce trece este din ce în ce mai rău. Deja suntem izolaţi în Europa”.
La rândul său, deputata Lucreţia Roşca a precizat: „Mâine (miercuri, 16 martie - n.r.) e o zi extrem de importantă. Iar noi (parlamentarii PSD - n.r.) reprezentanţii gălăţenilor, mergem să mai apărăm o dată drepturile cetăţenilor. Nu sunt optimistă, din experienţa ultimului an şi jumătate.” Pâslaru şi-a completat colega precizând că a telefonat parlamentarilor gălăţeni din zona puterii, însă aceştia i-au oferit răspunsuri vagi. Deputatul PSD a comentat: „Vor fi lipiţi cu scotch de scaune pentru că există această frică, că pot exista câteva persoane care să voteze. Eu totuşi sper şi fac un apel către toţi parlamentarii din arcul guvernamental să voteze aşa cum le dictează conştiinţa.”

Fidelitate răsplătită cu bani

Cei doi deputaţi PSD au susţinut în continuare ideea că parlamentarii puterii au primit bani pentru colegiile lor contra loialităţii lor faţă de guvern. Pâslaru a declarat: „Noi subliniem faptul că parlamentarii arcului guvernamental nu susţin acest guvern pentru că e bun pentru România, ci din conjunctură. (…) Mai primesc nişte bani, îi mai ameninţă cu nişte dosare.”
Întrebaţi de jurnalişti cum comentează declaraţiile publice postate pe site-ul guvernului ieri (marţi, 15 martie) în care se arăta că cele mai multe fonduri au fost alocate comunităţilor cu primari PSD, cei doi parlamentari au început să o scalde. Florin Pâslaru a contracarat: „Este o practică pe care dl. Boc o face înaintea fiecărei moţiuni de cenzură. Banii care sunt daţi PSD sunt cei fără de care nu ar putea funcţiona, dar celor de la PDL li se dă în plus.” Iar Lucreţia Roşca a intervenit, aducând nuanţe - fondurile care vor ajunge în teritoriu au fost incluse în bugetul naţional, aferent continuării sau începerii unor investiţii, însă dacă nu ar fi fost această moţiune, sumele respective ar fi putut să ajungă în teritoriu spre sfârşitul anului, astfel încât administraţiile locale să nu mai poată dispune de ei, timpul fizic devenind insuficient parcurgerii tuturor etapelor legale stabilite în implementarea unor proiecte. Astfel, banii deşi acordaţi, nu ar mai fi putut fi utilizaţi şi s-ar fi întors la bugetul de stat. Apoi, Florin Pâslaru a dat exemplul deputatului liberal brăilean Constantin Cibu, care ar fi fost sunat să i se propună bani pentru finanţarea unor proiecte din colegiul său, contra votului. Faptul hilar relatat de Pâslaru este că Cibu i-ar fi povestit că democrat liberalii şi-au respectat promisiunile făcute cu ocazia unor moţiuni anterioare, şi chiar ar fi acordat banii promişi. Generozitatea puterii ar fi stârnit însă şi nemulţumiri generate de faptul că parlamentarii „vocali” ar fi primit mai mulţi bani decât cei conştiincioşi. Întrebat dacă pe acest raţionament vor ajunge mai mulţi bani în colegiul deputatului Boldea comparativ cu cel al lui Mircea Toader, Pâslaru a pasat motanul: „Nu ştiu, asta este ceea ce aţi spus dvs. (jurnaliştii - n.r.)”

Da' cu bunicii ce-au avut?!

Şi pentru că discuţia începea să cadă în penibil, Pâslaru a trecut la un alt subiect prin care putea critica puterea – respingerea accesului la balcoane a pensionarilor gălăţeni care ar fi dorit să huiduie liniştiţi parlamentarii puterii în momentul abţinerii de la vot. Deputatul gălăţean şi-a exprimat indignarea: „Nu înţelegem de ce românii nu au acces la dezbaterile pe Codul Muncii, care la urma urmei este unul de interes naţional!”

Articole înrudite