02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
12 incendii de vegetație în nici 2 luni, pe raza mai multor localități gălăţene
12 incendii de vegetație în nici 2 luni, pe raza mai multor localități gălăţene

Pompierii gălăţeni avertizează că, în lunile ianuarie și februarie 2020, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă (ISU) Galaţi au fost solicitate să stingă 12 incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități din judeţul Galaţi. În total, au ars aproximativ 20 hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniș și lăstăriș.

Principala cauză a creșterii numărului de incendii de vegetație uscată

Potrivit informațiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al ISU Galati, Dan Ionașcu, pe fondul schimbărilor climatice, principala cauză a creșterii numărului de incendii de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitarea cenușii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare sau folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară.

Zeci de controale, în 2019

Inspectorii de Prevenire au desfășurat, anul trecut, 24 de controale de prevenire, o parte împreună cu reprezentanții Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (CJGNM) şi ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ca urmare a neregulilor constatate la fermierii deținători de terenuri, cât și la nivelul UAT-urilor, au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale. În vederea monitorizării modului de respectare a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, inspectorii de prevenire au explicat problematica incendiilor de vegetație uscată, atât către factorii de decizie de la nivelul primăriilor, cât și către componenta preventivă a serviciului voluntar pentru situații de urgență din județ.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte, cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie sau a afectat desfăşurarea în bune condiţii a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și pierderi de vieți omenești.

Amenzi de până la 2.500 lei

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Galați atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537 din 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.


Articole înrudite