03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
300.000 de români au plecat din ţară în 2009
300.000 de români au plecat din ţară în 2009
Un studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte arată că jumătate dintre angajaţi sunt hotărâţi să-şi caute un alt loc de muncă, după ce trece criza economică. Românii care nu mai au răbdare să treacă criza îşi lasă de pe acum joburile şi pleacă în străinătate. Studiul realizat de Deloitte arată că angajaţii din România sunt dezamăgiţi de deciziile luate de conducere. Principalele nemulţumiţi sunt legate de reducerile de salarii şi de supraîncărcarea cu sarcini. Aproximativ jumătate dintre români spun că îşi vor căuta un alt loc de muncă, însă după ce trece criza. Chiar dacă salariaţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi, numărul celor care părăsesc companiile din proprie iniţiativă a scăzut la jumătate în perioada de criză. Persoanele care nu mai vor să aştepte trecerea crizei economice, pleacă peste hotare. Şi nu sunt puţine
Dacă ţinem cont doar de datele oficiale, anul trecut peste 300.000 de compatrioţi au plecat să-şi caute o viaţă mai bună în altă ţară. Asta înseamnă 2% din populaţia activă a României.
Potrivit lui George Butunoiu, director la o agenţie de recrutare, în străinătate pleacă oamenii puţin calificaţi. Cei calificaţi sau care au joburi rezonabile în ţară au şanse extrem de mici să-şi găsească de lucru. Singurii care au şanse să îşi găsească în condiţii rezonabile sunt cei cu meserii tehnice.
Peste 10.000 de români au plecat definitiv din ţară în 2009, arată datele Institutului Naţional de Statistică, cei mai mulţi în Canada, Germania şi SUA. Dintre aceştia, 70% au vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani, mulţi având studii medii şi superioare. În acelaşi timp, conform unui studiu al tjobs.ro, 260.000 de compatrioţi au încheiat contracte de muncă în străinătate anul trecut, scrie Capital.ro. În topul ţărilor în care au plecat temporar cei mai mulţi români sunt  Marea Britanie - 45.000 de plecări, Germania - 45.000 de plecări, Italia - 45.000 de plecări şi Franţa - 35.000 de plecări.
În cazul celor care renunţă definitiv la România, clasamentul destinaţiilor pe 2009 a fost dominat de Canada, Germania şi SUA. Au crescut masiv şi emigrările definitive către Marea Britanie, dar Noua Zeelandă şi Australia, lucru care este de aşteptat şi pentru acest an, dat fiind faptul că au fost relaxate condiţiile de emigrare.
Nu la fel de generoase în privinţa condiţţilor de obţinere a vizei sunt statele din Golf, care, deşi au nevoie de specialişti nu acordă cetăţenie străinilor, iar permisele de şedere pe perioadă nedeterminată sunt emise în foarte puţine cazuri. În Japonia, deşi cetăţenia se obţine foarte greu, sunt acordate permise de şedere pe perioadă nedeterminată.
În China, una dintre atracţiile IT-iştilor, sau a specialiştilor din domeniul finaciar bancar, deşi se ajunge relativ uşor, circa 70% dintre expaţi nu rezistă din cauza şocului cultural.
Valul emigrărilor nu s-a oprit nici în primul semestru al anului 2010, când 72.000 de români au ales să caute o viaţă mai bună în străinătate.


Articole înrudite