24 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asta spun două fete creative şi pasionate de frumos, care încurajează consumul iresponsabil de artă. Proiectul „Arta nu muşcă” susţine acte cultural-artistice, în spaţii neconvenţionale, unde arta poate fi văzută, auzită, simţită de un public larg care nu este neapărat consumator. Loredana Munteanu şi Cristina Dobrescu, căci ele sunt fetele nebune care vor să schimbe lumea, au dat startul unui şir de evenimente menite să susţină şi să promoveze tinere talente româneşti, dar în aceeaşi măsură să deschidă şi apetitul tinerilor pentru cultură.
Proiectul „ARTA NU MUŞCÔ a fost fondat de gălăţeanca Loredana Munteanu, pe când studia antreprenoriatul şi avea nevoie de o idee pentru teza de disertaţie. Astfel, într-un moment de sclipire şi apoi de cercetare, a realizat că piaţa românească are nevoie şi de produse culturale. A pus bazele asociaţiei, s-a lansat cu un spectacol de impact la Opera Naţională din Bucureşti, iar restul a venit de la sine.

- De ce despre artă? Care a fost primul eveniment?

Motto-ul a plecat de la faptul că arta şi cultura unui popor reprezintă amprenta şi identitatea sa pe plan naţional şi internaţional.
Primul eveniment a fost pe 1 decembrie 2011, la Opera Naţională Bucureşti, fiind un concept care să sprijine tineri artişti talentaţi din diverse domenii, realizând un melanj din mai multe arte, ca finalmente să putem stimula publicul în mod calitativ: un vernisaj al unui artist chiar din Galaţi - Aldyn Alexander, un spectacol de balet clasic şi contemporan, iar în final un cocktail de socializare, cu scopul de a avea ocazia să împărtăşim idei şi păreri, nu ca la alte evenimente, când se termină activitatea toată lumea pleacă, şi a doua zi a uitat numele artistului, eventual.

- Ce evenimente au succedat iniţierii?

Următoarele evenimente  s-au construit în jurul tinerilor artişti - cauze sociale, voluntariate, proiecte de mai mare anvergură cum e „Muzică clasică la metrou”, colaborări artistice cu branduri importante şi idei ne tot vin.

- Ca orice afacere, şi arta are nevoie de o susţinere financiară. De unde banii pentru organizarea atâtor evenimente?

În primul rând depinde de ce natură este proiectul şi apoi căutăm finanţarea. În mare parte, banii vin din sponsorizări ale brandurilor care se asociază proiectelor noastre, din urma colaborărilor cu diverse companii, dar poate fi vorba şi de primării, consilii judeţene, filarmonici, etc.

- Artiştii care participă la evenimentele voastre sunt remuneraţi?

În principiu, da. Au mai fost proiecte când nu a existat un buget, dar pentru că ideea a rezonat cu artiştii, au acceptat cu mare drag  şi le mulţumim tuturor pentru efortul depus.

- „Iniţiatoare de frumos” este „jobul” de bază sau aveţi şi un loc de muncă obişnuit?

Sună şi este prea bine pentru a avea şi un job obişnuit. Ne dedicăm full time, dacă ne dorim să dezvoltăm un concept puternic pe termen lung şi să îl exportăm peste graniţe.

- Când a apărut a doua jumătate în Arta nu muşcă, Cristina Dobrescu?

A doua jumătate a apărut de la principiul că „lucrurile bune se fac în doi”. Aveam prieteni comuni şi frecventăm cam aceleaşi tip de evenimente. Într-una dintre discuţii, Cristina mărturiseşte că îi place conceptul fondat şi că, dacă am nevoie de ajutor pot conta pe ea, fiind într-un moment când îşi dorea să îşi dea demisia din contabilitate. Facem o echipă bună împreună şi astfel au început să se materializeze ideile.

- „Muzică clasică la metrou” - Ce se întâmplă la acest eveniment?

Practic, sunt o serie de concerte de muzică clasică susţinute de artişti de la Conservator direct pe peronul mai multor staţii şi desfăşurate concomitent la intervalul orar de vârf. De asemenea, sunt vizate momente artistice inedite de dans contemporan, balet clasic, tango, pictură, grafică, cu scopul de antrena publicul vizual şi auditiv.

- Cum au reacţionat oamenii la prima întâlnire?

Cu bucurie, zâmbete, uimire şi plăcere. Este un proiect tare drag nouă, de foarte mare impact la public. Sunt nenumărate întâmplări de anul trecut cu oameni care nu se aşteptau ca într-o zi gri, trişti şi cocoşaţi de griji, să fie aşteptaţi cu recitaluri de muzică clasică şi o atmosferă de poveste.

- Ce este şi ce se întâmplă la atelierul de creaţie?

Proiectul „Pure ART” are în vedere promovarea a 3 ateliere de creaţie: pictură, sculptură şi grafică, sub formă de spectacole interactive. Se poate înscrie oricine, fără a avea vreo experienţă în acest sens, e suficientă dorinţa de a petrece timpul liber într-un mod calitativ. Se pune accent pe creativitate, pe dezvoltare personala şi socializare.

- Care sunt următorii paşi pentru dezvoltarea proiectului?

Paşii se vor a fi din ce în ce mai mari şi siguri. Þintim sus şi suntem absolut convinse că proiectul va fi îmbrăţişat de cât mai mulţi oameni. Dorim să exportăm conceptul în străinătate, iar pentru acest lucru muncim din greu pentru a deveni o dulce realitate.

- Ce vă doriţi să schimbaţi prin mişcarea voastră?

Dorim să deschidem minţi şi suflete, să descreţim frunţi şi să apropiem oamenii de artă. Să asculte din când în când şi muzică clasică, să cumpere bilete la teatru şi spectacole, să contribuie la cauze sociale. Să fim mai buni, fiindcă doar împreună putem schimba lumea.

- Vom avea „Arta nu muşcă” şi pe malul Dunării?

Sunt şanse mari să derulăm activităţi inedite în Galaţi în următoarele luni.

-  Aveţi un motto după care vă ghidaţi?

Doar nebunii pot schimba lumea!

- Cum îi încurajaţi pe cititorii articolului să consume iresponsabil arta?

Îndemnându-i să ia atitudine, să participe la activităţi artistice, să ajute, să se diferenţieze, să fie creativi, să devină selectivi în materie de orice, să adauge un strop de nebunie şi curaj, să exploreze şi să nu se mai uite la TV.
Într-o societate în care sunt promovate tot mai des falsele talente avem oportunitatea să alegem diferit, să alegem să citim o carte în locul vizionării unei telenovele, să ascultăm muzică de calitate în defavoarea unui zdrăngănit comercial, să ne educăm gusturile. Dacă nu ştim cum, dacă nu avem un început pentru a face o schimbare, avem alternativa şi ea se numeşte „Arta nu muşcă”.

Articole înrudite