17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cinematografia românească: Cele mai multe premiere autohtone din ultimii ani şi un Urs de Aur
Cinematografia românească: Cele mai multe premiere autohtone din ultimii ani şi un Urs de Aur

Cel mai important eveniment din filmul românesc în 2013 a fost, cu siguranţă, primul Urs de Aur pentru lungmetraj, pentru "Poziţia copilului" de Călin Netzer, dar anul a însemnat şi cele mai multe premiere autohtone din ultimii cinci ani - 21 - în condiţiile în care finanţarea publică în acest domeniu a fost zero.

"Poziţia copilului" - propunerea României la Oscar

"Poziţia copilului", povestea relaţiei dintre o mamă sufocantă şi fiul său, într-un moment de criză familială, nu a primit doar Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, ci şi premiul criticii străine FIPRESCI. De asemenea, pelicula care îi prezintă pe Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache în roluri principale a fost propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, dar nu a intrat pe lista scurtă la distincţiile Academiei.
"Poziţia copilului" a bătut recordul de încasări pentru un film românesc în ultimii 20 de ani — 247.750,63 de lei şi 117.783 de spectatori în cinematografele autohtone.
Un loc de vârf în box office-ul naţional al anului deţine şi debutul în lungmetraj al Iuliei Rugină, "Love Building", un film realizat în totalitate din fonduri independente. De altfel, în film, alături de Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă şi Dragoş Bucur, au jucat actori amatori care au urmat o şcoală condusă de cei trei. "Love Building" a avut, în 2013, încasări de peste 413.000 de lei şi peste 25.400 de spectatori.
De altfel, anul 2013 nu a fost sărac în iniţiative independente: "Killing Time" de Florin Piersic Jr., "Deja Vu" de Dan Chişu şi "Nu sunt faimos dar sunt aromân" de Toma Enache sunt titlurile care completează această secţiune.
Primul film românesc care a intrat în cinematografele româneşti în 2013 a fost "Rocker" de Marian Crişan (22 februarie). Un pasionat al muzicii şi cinema-ului, Marian Crişan spune, în "Rocker", povestea unui tânăr, membru al unei trupe de provincie, dependent de droguri. Cel care are de suferit cel mai mult şi cel mai lucid din această situaţie este tatăl tânărului, interpretat de Dan Chiorean.
Pe 1 martie a urmat filmul lui Florin Piersic Jr. "Killing Time", despre doi asasini plătiţi care au dialoguri brici în momentele moarte ale "slujbei" lor. Pe 8 martie, cu referiri la acţiunea filmului, a avut premiera "Poziţia copilului". Pe 15 martie a avut premiera un film care a stârnit controverse în mijlocul cărora a fost prins chiar actorul francez Gerard Depardieu, ce face parte din distribuţie — "Condamnat la viaţă". Cu puţin timp înainte de premiera naţională, regizorul Bogdan Dreyer a declarat că nu este de acord cu montajul final al filmului şi, în acest sens a dorit să boicoteze premiera organizată de producător, inclusiv cu o scrisoare deschisă, semnată de Depardieu.
"Domestic", filmul lui Adrian Sitaru care a avut premiera pe 22 martie, spune povestea complicată dintre oameni şi animalele lor de companie ... care ajung sau nu în oală. De altfel, subiectul din domestic, relaţia dintre necuvântătoare şi stăpânii lor de la bloc, a fost o temă explorată de Sitaru în scurtmetraje precum "Lord" sau "Colivia".
Pe 19 aprilie a fost rândul Stelei Popescu să revină pe marele ecran, de data aceasta în rol de bunică kung-fu care îşi apără casa de rechinii imobiliari în filmul "Mamaia" de Jesus del Cerro. O altă revenire remarcabilă a fost cea a lui Dan Nuţu, în "Puzzle" de Andrei Zincă, peliculă ce a avut premiera pe 25 mai.
Tot o întoarcere a fost cea a lui Horaţiu Mălăele în rol de regizor, după "Nunta mută". De data aceasta, Mălăele, care joacă şi rolul principal în acest film, explorează răspunsurile la întrebarea "Ce ai face dacă ţi-ai cunoaşte cu exactitate data morţii?". Filmul a avut premiera pe 7 iunie.
Pe 23 august, dată rezervată celebrărilor ample, înainte de '89, Stere Gulea şi-a lansat filmul "Sunt o babă comunistă". Cu Luminiţa Gheorghiu, Ana Ularu şi Marian Râlea în roluri principale, acţiunea filmului este bazată pe romanul omonim al lui Dan Lungu.
Un titlu care a ţinut curiozitatea cinefililor pur-sânge în priză tot anul, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism" de Corneliu Porumboiu a avut premiera autohtonă pe 20 septembrie după ce a debutat internaţional în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. "Metabolism" spune povestea unui regizor (Bogdan Dumitrache) anxios în timpul turnării noului său film. Pentru pasionaţi, "Metabolism" a fost cunoscut şi ca primul film pe care Porumboiu nu l-a filmat în oraşul natal Vaslui.
Pe 27 septembrie a avut premiera un film delicat semnat de Igor Cobileanski, după un scenariu de acelaşi Corneliu Porumboiu, urmat de "Lupu" de Bogdan Mustaţă, un film criptic, cu accente stranii, despre un tânăr care vede dincolo de aparenţe. "Lupu", care a avut premiera pe 4 octombrie, este ultimul titlu în care a jucat Sergiu Nicolaescu.
Pe 11 octombrie a avut premiera "Roxanne", un film cu patina unei producţii de televiziune semnat de Valentin Hotea. De altfel, Hotea a recunoscut că, într-o măsură, filmul este inspirat şi din propriile experienţe pe care acesta le-a avut cu Securitatea în tinereţe. "Roxanne" spune povestea unui bărbat care află că are un fiu adolescent după ce îşi citeşte dosarul la CNSAS.
Debutul în lungmetraj al lui Tudor Jurgiu, "Câinele japonez", care a avut premiera pe marile ecrane pe 18 octombrie, l-a adus pe Victor Rebengiuc pe marele ecran, în rolul unui bărbat singur, a cărui casă a fost distrusă de inundaţii.
Pe 25 octombrie a avut fastuoasa premieră "Nu sunt faimos dar sunt aromân", de Toma Enache, descris drept singurul film vorbit în aromână. În aceeaşi zi a intrat în cinematografe "Afacerea Tănase" de Ionuţ Teianu, "povestea celui mai mare caz de spionaj din istoria franco-română".
Finalul anului a adus un film-hibrid şi erotic: "O vară foarte instabilă" de Anca Damian. După "Crulic", documentarul-animaţie care a primit multiple premii, Damian a revenit cu o poveste despre un triunghi amoros, în care a inserat animaţii fascinante. Filmul, bazat pe povestirea semnată de Philip O'Ceallaigh îi prezintă în roluri principale pe Ana Ularu, Diana Cavallioti şi Jamie Sives şi a avut premiera pe 1 noiembrie.
Noaptea de Halloween (31 octombrie) a venit la Bucureşti cu premiera de gală a horror-ului "Domnişoara Christina" de Alex Maftei, realizat după textul omonim al lui Mircea Eliade. Din distribuţia filmului fac parte Maia Morgenstern, Todor Aaron Istodor şi Ioana Anastasia Anton.
Ultimele două filme româneşti ale anului au fost "Deja vu" de Dan Chişu (15 noiembrie) "Matei, copil miner" de Alexandra Gulea (22 noiembrie). "Deja vu", un nou titlu independent semnat de Dan Chişu este în parte road-movie şi în parte povestea unui bărbat care trebuie să aleagă între soţie şi amantă (interpretate de Mirela Oprişor, respectiv Ioana Flora).
"Matei, copil miner" este debutul în ficţiune al Alexandrei Gulea, cunoscută pentru documentarele sale. Filmul este povestea unui copil născut într-un oraş minier sărac, care încearcă să îşi găsească locul.

 Anul 2014 vine cu filme cu mize complet diferite. Prima premieră anunţată este cea a filmului "Ultimul zburător" de Ovidiu Georgescu — pe 7 februarie. Titlul face parte dintr-o trilogie şi este bazat pe Mitul Zburătorului. 

Un alt film ce va avea premiera anul acesta este "Quod Erat Demonstrandum" de Andrei Gruzsniczki, peliculă ce a primit la finele anului trecut Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma. "Box", un nou film semnat de Florin Şerban, este de asemenea aşteptat pe marile ecrane în 2014.


Articole înrudite