17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Riscãm sã ne confruntãm cu o scãdere a resurselor de hranã
Riscãm sã ne confruntãm cu o scãdere a resurselor de hranã

Moartea în masã a albinelor din Europa ºi Statele Unite este un fenomen tragic cunoscut de ceva timp. Scãderea populaþiilor de albine ameninþã producþia anumitor recolte care depind de polenizare. Acum, însã, noi cercetãri vin sã ne demonstreze cât de grav este, de fapt, fenomenul în Europa.
În studiul realizat pe 41 de þãri, oamenii de ºtiinþã au descoperit cã între 2005 ºi 2010 cererea pentru aºa numitele „servicii de polenizare” a crescut de aproximativ 5 ori mai repede decât oferta. În Marea Britanie, statistica indicã faptul cã, în prezent, existã suficienþi stupi pentru a face faþã doar la un sfert din cereri. Iar situaþia este similarã la nivel european. În prezent, numãrul de stupi existenþi nu poate sã asigure mai mult de 50% din cererea de polenizare. În total, aproape jumãtate dintre statele studiate au deficite în acest domeniu. „Dacã nu acþionãm acum, în câþiva ani ne vom confrunta cu o catastrofã”, a declarat cercetãtorul Simon Potts de la Universitatea Reading, din Marea Britanie.
De ce nu ne-am confruntat deja cu o catastrofã de acest gen? Deoarece „polenizatorii sãlbatici” (bondarii, sirfidele ºi alte animale similare) ne-au fost de ajutor. Asta este vestea bunã. În schimb, cea rea este cã oamenii de ºtiinþã deþin foarte puþine informaþii referitoare la aceste creaturi sãlbatice ºi la obiceiurile lor de polenizare. Mai mult, s-ar putea ca ºi albinele sãlbatice sã fie expuse la acelaºi risc ca cele crescute de om.
„Studii recente au demonstrat un declin pe scarã largã la nivelul diversitãþii polenizatorilor sãlbatici din Europa ca urmare a unei combinaþii între intensificarea agriculturii, degradarea habitatului, schimbãri climatice ºi rãspândire de boli ºi paraziþi”, au notat specialiºtii.
Nu doar scãderea dramaticã a numãrului de albine din ultimii 7 ani a dus la acest fenomen. Chiar ºi acum când albinele dispar, nivelul de pãmânt cultivat a crescut. În total, cantitatea de teren agricol destinat culturilor care depind de albine a crescut cu 300% din 1961.
Parþial, acesta este un rezultat al dezvoltãrii de biocombustibili din ultimul deceniu. Fermierii au început sã planteze porumb, rapiþã ºi alte cereale similare care servesc drept materie primã pentru etanol ºi biodisel, cu scopul de a înlocui combustibilul fosil. Însã, atunci când agricultorii pregãtesc terenurile pentru culturi, ei eliminã multe dintre florile sãlbatice ºi alte plante cu polen de care se folosesc albinele. Slãbite din cauza lipsei de hranã, albinele devin mai sensibile la boli ºi pesticide. Acest lucru contribuie la apariþia Sindromului Depopulãrii Coloniilor de albine, când toate albinele dintr-o colonie mor subit. Supravieþuirea albinelor necesare pentru polenizarea culturilor alimentare depinde, parþial, de modul în care terenurile vor fi rezervate pentru biocombustibil, au mai declarat cercetãtorii.


Articole înrudite