06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinele este numit "prietenul omului" deoarece este iubitor cu stăpânul său şi nu îl părăseşte, indiferent de împrejurări. Săptămâna aceasta, pagina destinată iubitorilor de animale le-o dedicăm lor - mai exact vom oferi cât mai multe informaţii cu privire la hrana patrupedului nostru iubit. Secretul unui câine sănătos este o alimentaţie echilibrată, care conţine cantitatea necesară de proteine, grăsimi, carbohidraţi, 13 feluri de vitamine şi 20 de feluri de minerale. Îi arătăm că îl iubim prin afecţiunea pe care i-o purtăm dar mai ales prin atenţia pe care o acordăm îngrijirii acestuia.
Hrana preparată
Astfel, în cazul în care dorim să le preparăm hrana în propria bucătărie, trebuie să ştim exact ce conţine o mâncare sănătoasă pentru căţelul nostru. Deşi unii posesori de animale preferă să ofere câinelui doar anumite mâncăruri, este recomandat să introducem treptat în alimentaţia patrupedului familiei câte un aliment nou. Gătirea necesită atât timp şi efort, cât şi cunoştinţe despre modul în care trebuie pregătită hrana. De asemenea, mulţi dintre stăpâni aleg să ofere animalului şi carne, ouă, brânză sau chiar pâine. Fiind animale carnivore, câinilor le tresaltă inima atunci când simt mirosul de carne. Cu toate acestea, nu este recomandat să le administrăm carnea în stare crudă deoarece ne putem expune patrupedul la infestarea cu anumiţi paraziţi interni, iar prin preparare termică, acest risc scade. Carnea trebuie să fie uşoară (e recomandat să fie evitată cea de porc), fiartă şi nu prăjită. Valoare nutritivă apropiată de cea a cărnii o au inima, rinichii şi splina, iar cel mai bogat în vitamine şi săruri minerale este ficatul.
Şi lactatele reprezintă o categorie recomandată pentru câini pentru că sunt bine echilibrate în aminoacizi însă, trebuie administrate cu precauţie şi în cantităţi mici pentru că animalul procesează lactoza mai greu, iar în acest caz apare diareea. La fel ca şi carnea, şi lactatele trebuie să fie uşoare, cu un conţinut scăzut de grăsimi, iar brânza să nu fie sărată. Brânza este hepatoprotector, cerealele, legumele şi fructele sunt surse de energie, de vitamine şi săruri minerale care favorizează tranzitul intestinal prin conţinutul mare de fibre. Metoda de preparare recomandată a acestora este fierberea. Trebuie să ştim că, în cazul în care acesta s-a obişnuit cu acest gen de alimente, are nevoie şi de suplimente de vitamine şi minerale, pe care noi trebuie să i le asigurăm.
Hrana cumpărată
Nu este suficient pentru câine să îl îndopăm cu mâncarea pe care i-o preparăm în bucătărie. Cu toată că este gustoasă şi animalului îi place, are nevoie de hrana specială pentru câini, pentru a scăpa de două griji, dintr-un foc: vitamine şi o masă copioasă. Putem cumpăra hrana pentru aceştia din magazinele speciale, unde găsim o gamă largă de preferinţe şi necesităţi, în funcţie de vârstă, sex, gustul animalului, greutate (dacă i s-a stabilit un regim), rasă sau dacă a fost sterilizat sau nu. Cei care au deja un patruped în grijă ştiu deja că mâncarea se găseşte în două variante - umedă şi uscată. Dacă este obişnuit cu un anumit tip de hrană şi dorim să îi schimbăm sortimentul, trebuie să o facem treptat, pe parcursul a mai multor zile, ca acesta să se obişnuiască încet şi să fie evitate anumite probleme precum diaree sau alte probleme digestive. Important este ca, indiferent de tipul mâncării pe care i-o oferim, trebuie să ne asigurăm că animalul bea suficientă apă. De asemenea, la acest aspect trebuie să fim atenţi - dacă bea multă apă şi continuă să îi fie sete nu e bine pentru că poate fi bolnav şi trebuie dus imediat la medicul veterinar.
În funcţie de rasa şi greutatea câinelui, acesta are nevoie de un anumit număr de calorii. Câteva dintre rase sunt menţionate în cele ce urmează, precum şi necesarul de calorii: Yorkshire Terrier (2 kilograme)  - 115-184 kcal/zi, Foxterrier (8 kilograme) - 460-623 kcal/zi, Cocker Spaniel (14 kilograme) - 806-1020 kcal/zi, Collie (20 kilograme) - 1151-1396 kcal/zi, Labrador (26 kilograme) - 1496-1767 kcal/zi, Basset (32 kilograme) - 1841-2088 kcal/zi, Bulldog (50 kilograme) - 2877-3127 kcal/zi, Setter irlandez (70 kilograme) - 4028-4204 kcal/zi.
Necesarul de proteine este mai mare la animalele tinere, la femelele gestante şi la cele în perioada de lactaţie. Proteinele de natură animală sunt superioare celor de natură vegetală ca valoare nutritivă.
Pentru a avea un animăluţ fericit, trebuie să îi mai dăm şi gustări, pe care acesta le adoră, însă trebuie administrate cu moderaţie. Căţeii vor mânca aproape orice şi se vor bucura de hrană, inclusiv de deserturile cu fructe, prăjituri şi budinci. Pentru câinii care iubesc dulciurile, putem înlocui zahărul cu miere, melasă sau sos de mere. De asemenea, putem să îi oferim şi dovleac, unt de arahide, sau legume preparate sau chiar crude. Totul depinde de gustul şi de preferinţele câinelui.
Ciocolata şi alcoolul, periculoase
Dacă mai sus au fost înşiruite alimentele pe care le poate mânca animăluţul nostru, trebuie să luăm aminte şi la câteva care nu sunt indicate pentru acesta. Astfel, strugurii, ceapa, carnea crudă şi oasele de pui îi pot îmbolnăvi iar o bucăţică de ciocolată îi poate cauza chiar moartea. De asemenea, este interzis şi acoolul, care îi poate provoca o intoxicaţie care duce la o comă şi, în final, moartea câinelui. Trebuie să evităm să îi oferim şi mere, caise, pere sau cireşe pentru că seminţele acestor fructe conţin glicozide cianogenice, a căror ingerare poate duce la intoxicaţie.


Articole înrudite