29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vineri, 30 septembrie 2011, începând cu ora 11, a avut loc conferinţa de presă cu tema “Noul Cod Civil şi impactul asupra mediului de afaceri”, în cadrul căruia au fost dezbătute cele mai importante schimbări ce vor fi introduse de noul cod de la 1 octombrie, data intrării în vigoare. Tot în cadrul aceleiaşi conferinţe, reprezentaţii Casei de avocatură Coltuc, organizatorii conferinţei, au abordat şi problema ridicată de legea taxei de poluare şi a înmatriculării maşinilor în Bulgaria.
Despre schimbările cele mai importante pe care noul Cod Civil le aduce s-a discutat în prima parte a conferinţei. Dintre schimbările menţionate amintim modificările aduse contractelor bancare, modalităţile de împărţire a bunurilor în caz de divorţ, dar şi modificări în contractele civile şi comerciale.
Noul Cod Civil şi contractele de credit. Teoria impreviziunii protejează împrumutaţii.
“În afară de o mulţime de lucruri criticabile, noul cod civil mai conţine şi lucruri bune”, afirmă Carmen Creţu, consilier juridic colaborator al Casei de avocatură Coltuc. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii, prin intermediul căreia se permite debitorului să ceară instanţei suspendarea contractului timp de 2-3 ani, recalcularea ratelor, acordarea unui termen de graţie, astfel încât contractul să poată fi executat.
“Deşi conţine reglementări favorabile consumatorilor şi va conduce la o flexibilizare a creditelor, există şi probleme legate de faptul că aceste modificări introduse de noul cod nu se vor aplica decât în cazul contractelor încheiate după data intrării în vigoare”, continuă Carmen Creţu.
Ce alte drepturi suplimentare au clienţii în relaţia cu banca? Clienţii va trebui să se prezinte la bancă pentru a accepta în scris anumite clauze, printre care limitarea răspunderii, dreptul de a denunţa unilateral contractul, de a suspenda executarea obligaţiilor sau reînnoirea tacită a contractului.
“Clauza de limitare a răspunderii este acea clauză contractuală prin care părţile stabilesc o limită maximă a despăgubirilor la plata cărora poate fi obligat clientul băncii pentru neexecutarea prestaţiilor la care s-a îndatorat”, explică av. Coltuc.
În ceea ce priveşte denunţarea unilaterală a contractului, noul Cod Civil stabileşte că, în lipsa unei clauze contrare, banca nu poate să denunţe contractul înainte de împlinirea termenului decât pentru motive temeinice, dacă acestea privesc persoana împrumutată.
“În caz de denunţare unilaterală, clientul nu mai are drept să utilizeze creditul, iar banca trebuie să acorde un termen de cel puţin 15 zile pentru restituirea sumelor utilizate. Dacă este vorba de un credit pe durată nedeterminată”, ne spune jurist Carmen Creţu: “fiecare dintre părţi poate să denunţe contractul, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 zile”.
Noua lege şi problemele de cuplu
Codul civil aduce modificări şi în ceea ce priveşte modalitatea de separare a bunurilor în cazul unui divorţ. Soţii sau viitorii soţi pot alege una din cele trei variante propuse de noul cod civil cu privire la bunurile lor: regimul comunităţii legale, regimul separaţiei de bunuri sau regimul comunităţii convenţionale. Însă orice convenţie în acest sens trebuie trecută în Registrului naţional notarial al regimurilor matrimoniale (Registru).
“Noutatea absolută pe care Codul Civil o aduce acestei probleme constă în introducerea pensiei de întreţinere în caz de divorţ, chiar dacă nu există copii minori. Condiţia este însă ca soţul care pierde procesul să aibă o avere considerabil mai mare decât a celui care l-a câştigat”, subliniază av. Coltuc Marius.
Societăţile simple vor putea dobândi personalitate juridică
Un impact considerabil îl vor avea însă modificările pe care noul Cod Civil le introduce în dreptul comercial, cu aplicare în activitatea societăţilor comerciale. “Una dintre schimbările fundamentale pe care le aduce noul Cod Civil este unificarea regimului juridic pentru contractele civile şi cele comerciale, cu toate consecinţele ce decurg din această nouă abordare”, arată av. Coltuc Marius. Astfel, potrivit noilor reglementări, societăţile se vor împărţi în societăţi simple sau civile şi societăţi speciale. Societăţile simple sunt cele constituite prin contractul de societate, exclusiv în condiţiile Codului Civil. Societăţile speciale sunt toate celelalte societăţi, constituite, tot în baza unui contract de societate, însă în vederea exercitării unor activităţi economice sau diverse profesii, reglementate prin legi speciale, cum ar fi Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.
O altă modificare importantă pe care o introduce noul Cod Civil priveşte caracterul executoriu al contractului de locaţiune. Mai exact, dacă avem un contract de locaţiune încheiat pe durată determinată, înregistrat la organul fiscal competent, acesta reprezintă titlu executoriu pentru restituirea bunului închiriat, fără să mai fie necesară intentarea acţiunii în evacuare pentru a-l da afară pe chiriaş. Pe de altă parte, şi chiriaşul este protejat printr-o serie de măsuri împotriva eventualelor abuzuri ale locatorului (numite clauze nescrise).
Există însă şi probleme pe care le ridică punerea în plicare a noului Cod Civil. “Una dintre probleme practice ale aplicării codului se referă la aplicarea legii în timp şi vizează în mod special modificările referitoare la reglementarea contractelor de credit. Nu este normal să existe două coduri civile aplicabile unui singur contract”, susţine av. Coltuc Marius.
Despre aplicarea taxei auto şi înmatriculare
În a doua parte a conferinţei s-a discutat pe scurt despre legea ce reglementează aplicarea taxei auto. Fiind direct interesaţi de problemă, prin numărul ridicat de procese cu această speţă pe care le au pe rol, reprezentanţii cabinetului de avocatură Coltuc au susţinut că o lege care să reglementeze corect principiul european “poluatorul plăteşte” este necesară.
“Schimbările pe care ministrul Laszlo Borbely încearcă să le aducă legii nu modifică sub nicio formă caracterul ilegal al acesteia. În plus, însuşi ministrul a afirmat că legea nu se va schimba până în 2013. Prin urmare, procesele pentru recuperarea şi evitarea taxei auto vor fi în creştere”, susţine av. Coltuc Marius.
În ceea ce priveşte soluţia înmatriculării maşinilor în Bulgaria, se pare că aceasta, deşi preferată până în acest moment, nu se mai doreşte a fi una viabilă. Pe lângă proiectul Poliţiei Rutiere conform căruia maşinile înmatriculate într-o altă ţară a Uniunii Europene nu vor mai putea circulă pe teritoriul României mai mult de 90 de zile şi a declaraţiilor venite din partea oficialităţilor bulgare, prin care noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare (după expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea), există nenumărate riscuri la care se expun românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria.
Potrivit avocatului Marius Coltuc, “atunci când o maşină cu numere de înmatriculare bulgăreşti produce un accident în România, păgubitul poate să-şi ia adio de la plata daunelor. Chiar dacă există peste 6.000 de dosare civile prin care se judecă despăgubiri pentru accidentele produse de astfel de autovehicule, proprietarii maşinilor au poliţele de asigurare expirate, actele în neregulă sau sunt foarte greu de găsit dacă fug de la locul accidentului”.
Fondată în anul 2005, după o îndelungată experienţă în domeniu, Casa de Avocatură Coltuc a reuşit să se integreze pe deplin în piaţa juridică din România, oferind clienţilor săi servicii profesionale prompte şi eficiente. Departamente: recuperări creanţe, litigii, consultanţă, registrul comerţului, marketing şi relaţii cu clienţii. Este iniţiatoarea petiţiei “Stop taxei de poluare!” şi a grupurilor cu aceeaşi denumire, regăsite pe Yahoo, Google şi Facebook. Are peste 1.000 de procese pe rol cu speţa recuperării/evitării taxei de poluare.


Articole înrudite