29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce cuvinte de pe ambalaje trebuie să ne sperie
Ce cuvinte de pe ambalaje trebuie să ne sperie
Cuvintele de pe ambalaje reprezintă, practic, contractul dintre tine şi firma producătoare. În baza celor scrise pe etichete, tu decizi dacă pui sau nu în coş, ca să duci acasă, produsul respectiv. Iată o listă cu cele mai de temut cuvinte, care ar trebui să te facă să te gândeşti de două ori înainte de a le cumpăra.
1. Aroma
Atât aromele naturale, cât şi cele artificiale sunt făcute în laborator. Doar că aromele naturale sunt izolate din surse naturale, în timp ce aromele artificiale nu sunt obţinute din aceleaşi surse. Aromele naturale de nucă de cocos sau cele de căpşuni, care-ţi plac atât de mult, sunt obţinute mai ieftin prin procedee chimice de laborator, din proteină bacteriană naturală. Gustos, nu-i aşa?
2. Concentrate de fructe
Uitaţi-vă la procentul de zahăr atunci când vine vorba despre concentrate de fructe. Dar nu uitaţi că şi un suc care se pretinde 100% natural poate avea concentrat cu adaos de zahăr, plus că poate fi preparat din fructe de foarte slabă calitate.
3. Piure
Piureurile care se recomandă ca fiind 100% din pulpă, pot fi tratate şi îmbunătăţite cu arome naturale sau identic naturale, coloranţi şi alţi adjuvanţi. Citiţi cu atenţie procentele pe etichetă!
4. Nectarul
Ştim că acest cuvânt te duce cu gândul la grădinile Edenului, dar nectarul e doar un termen pentru un suc diluat şi tratat cu multe alte îmbunătăţiri, care vin din zona laboratoarelor: piure concentrat, apă şi zahăr adăugat.
5. Tartinabil
Cuvântul în sine trebuie să te facă să înţelegi că nimic din ce are calitatea aceasta nu poate fi natural. Ce e uşor tartinabil nu are cum să fie natural, e clar că produsul e ajutat chimic ca să aibă această calitate. Untul natural, de exemplu, e greu tartinabil.
6. Sursă de fibre
Dacă nu arată a sursă de fibră, nici nu are cum să fie. Produsele care sunt pompate cu polidextroză şi inulină nu sunt surse reale de fibre. Consumă legume şi fructe adevărate, dacă vrei să fii sigur că ai consumat fibre.
7. Fără colesterol
Orice produs care nu e derivat de origine animală are colesterol zero. Companiile trec pe etichetă această caracteristică doar ca să dea iluzia de „sănătos”. Produsul respectiv nu înseamnă că n-ar fi aşa, doar că mare grijă ca nu cumva colesterol zero să îţi ia ochii de la nenumăratele E-uri care-ţi pot afecta sănătatea.
8. Fără grăsimi
Atenţie mare – puţine alimente care se vor fără grăsimi au cu adevărat această caracteristică. În general, se bazează pe cantitatea foarte mică a componentei respective. O porţie foarte mică din ceva poate avea caracteristica „fără grăsimi”.
9. Fără zahăr
Fără zahăr înseamnă fără sucroză, dar să nu uităm de zahărul care provine din carbohidraţi şi care poate provoca şi complicaţii digestive, de altfel.
10. Marcă cunoscută
E adevărat că foarte multe mărci cunoscute îşi vând produsele ca singurele care au o anumită calitate; aşa se întâmplă, de exemplu, cu anumite companii de lactate, care susţin că numai iaurtul lor conţine bifidus regularis. Dar sunt şi alte iaurturi care conţin culturi active cu aceleaşi calităţi.
11. Produs sănătos care ajută la…
Să fim bine înţeleşi: produsele alimentare nu tratează nimic. Ele hrănesc. Dacă un produs spune că îmbunătăţeşte digestia, de exemplu, nu înseamnă c-o şi face. Ba chiar e bine să fim suspicioşi în faţa oricărui produs care ne promite vindecarea.


Articole înrudite