02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru români, două treimi dintre aceştia declarând că au avut o situaţie financiară mai dificilă decât în 2009, indică Barometrul de încredere a consumatorului din luna decembrie, realizat de compania GfK pentru Comisia Europeană.
Sursa pesimismului românilor constă, printre altele, în faptul că două treimi apreciază că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu un an, în vreme ce doar 6% dintre respondenţi afirmă că în 2010 au avut o situaţie financiară mai bună.
Nici viitorul nu le pare mai atrăgător românilor în ceea ce priveşte perspectivele financiare, mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj considerând că acestea se vor înrăutăţi. Numărul pesimiştilor este în acest domeniu cu 20% mai mare decât în decembrie 2009, dar cu 10% mai mic decât în lunile de vară 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Există, totuşi, şi aproape 15% optimişti.
87% dintre cei chestionaţi de GfK afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres anul trecut faţă de 2009. Numai pentru 1,5% dintre români situaţia a cunoscut o îmbunătăţire în ultimul an.
Speranţele pentru 2011 sunt şi ele destul de reduse, numai 8% dintre respondenţi aşteptându-se să le meargă mai bine în acest an.
Românii se tem şi de creşterea preţurilor în 2011. Astfel, 72% dintre cei chestionaţi consideră că inflaţia va creşte anul acesta, faţă de două treimi în urmă cu un an. Şi referitor la inflaţia pe anul trecut, cu 10% mai mulţi cetăţeni decât în decembrie 2009 constată că în ultima lună din 2010 preţurile au fost mai ridicate faţă de anul anterior.
Nici atitudinea faţă de economisire nu a înregistrat schimbări majore, 80% dintre români considerând că nu este o perioadă favorabilă pentru a pune bani deoparte, în vreme ce mai bine de un sfert dintre români (26%) spun că au datorii - cel mai mare procent din ultimii şapte ani - şi doar 12% reuşesc să economisească.
GfK precizează că informaţiile provin din Barometrul de încredere a consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind din 1.000 de persoane.
Indicele de încredere, a cărui valoare în decembrie a fost de minus 54, este media aritmetică a răspunsurilor la întrebările privind situaţia financiară a familiei, situaţia economică generală, aşteptările privind şomajul şi estimările românilor legate de cât vor reuşi sa economisească în următoarele 12 luni.
GfK România este fondată în 1992 şi este parte integrantă a Grupului GfK, care a fost înfiinţat în 1934, ca primă companie de cercetare de piaţă în Germania.

Articole înrudite