06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Echilibrul serviciu-viaţă personală se îmbunătăţeşte
Echilibrul serviciu-viaţă personală se îmbunătăţeşte
Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri din România declară că echilibrul serviciu-viaţă personală s-a îmbunătăţit, conform indexului serviciu-viaţă personală Regus. Deşi lucrează mai mult ca oricând, oamenii se bucură mai mult de slujbele lor şi peste două cincimi consideră că au destul timp pe care să îl petreacă acasă sau în scopuri personale. Indexul calibrează indicatorii de satisfacţie ai postului şi viziunea respondenţilor în ceea ce priveşte echilibrul general serviciu-viaţă personală cu date din practici curente precum orele de lucru şi naveta obţinute în cadrul unui sondaj global la care au participat peste 16.000 de profesionişti din peste 80 de ţări. Acesta a înregistrat pe plan local o creştere de 14% în ceea ce priveşte echilibrul serviciu-viaţă personală, între 2010 şi 2012.
Rezultatul indexului român curent este 116, sub media globală, de 124
Majoritatea angajaţilor se bucură mai mult de muncă (79%) şi 45% sunt satisfăcuţi de perioada de timp petrecută acasă sau în scopuri personale; majoritatea angajaţilor (86%) afirmă că realizează mai mult la lucru decât în 2010, confirmând legătura dintre un echilibru bun serviciu-viaţă personală şi productivitate; peste o treime (38%) dintre respondenţi declară că firmele au încercat să scurteze timpul de navetă al angajaţilor, recunoscând stresul pe care îl poate provoca o deplasare lungă către şi de la serviciu.
Un echilibru bun serviciu-viaţă personală este esenţial pentru angajaţi, pentru a duce o viaţă sănătoasă şi fericită, dar acest index este inovator, demonstrând că este, de asemenea, necesar dezvoltării afacerii. Acest sondaj oferă dovada care pune în legătură productivitatea cu un mod de viaţă mai bun şi mai flexibil şi transmite un semnal de alarmă afacerilor, pentru a analiza urgent propriile practici de lucru.
Ramona Iacob, Market Team Leader  comentează: "Lansarea noului index al echilibrului lucru-viaţă personală ne aduce vestea încurajatoare privind afirmaţia angajaţilor că armonia dintre lucru şi viaţa personală se îmbunătăţeşte. După căderea iniţială a pieţei înainte de 2010 şi a crizei economice care a urmat, nu este surprinzător faptul că angajaţii declară că sunt mai fericiţi acum. De exemplu, preocupările legate de siguranţa locului de muncă au scăzut de la începutul crizei în unele dintre sectoare şi recent cercetările Regus au confirmat faptul că încrederea în afaceri la nivel global s-a stabilizat. Sondajul confirmă, de asemenea, un lucru important - angajaţii mai fericiţi sunt şi mai productivi, cu o majoritate convingătoare de respondenţi care declară că au avut mai multe realizări ca în 2010”.
Pe măsură ce condiţiile economice se îmbunătăţesc şi piaţa locurilor de muncă devine mai dinamică, afacerile care doresc să păstreze şi să angajeze cele mai bune talente nu îşi pot permite să ignore valoarea pe care o poate aduce reputaţia deţinerii mijloacelor necesare pentru un echilibru bun serviciu-viatţăpersonală. În plus, afacerile au devenit din ce în ce mai mult mai orientate spre rezultate în timpul crizei şi se observa pretutindeni optarea pentru mai puţine practici de lucru tradiţionale şi alegerea în schimb a creşterii eficienţei prin oferirea unei flexibilităţi mai mari pentru angajaţi. O astfel de măsură care a devenit extrem de populară este ajutarea angajaţilor să reducă oboseala şi timpul de navetă neproductiv, prin introducerea mai multor practici flexibile de lucru.
"Indiferent dacă aceste măsuri ajută angajaţii să scape de orele de vârf, să lucreze din locaţii mai apropiate de casă sau să petreacă mai mult timp cu familiile lor, nu este nicio îndoială că, oferind angajaţilor posibilitatea de a lucra în modul lor preferat, este recunoscută ca un factor important în plus în promovarea productivităţii şi a stării de bine”, apreciază Ramona Iacob
Sondajul examinează opiniile a peste 16.000 de profesionişti din mediul de afaceri, în peste 80 de ţări din baza de date globală cu contacte Regus. Respondentilor li s-au adresat întrebări despre orele de lucru, satisfacţia cu privire la perioada de timp petrecută acasă sau cu familia, împreună cu percepţia lor asupra existenţei îmbunătăţirilor în echilibrul general serviciu-viaţă personală. Indexul analizează aceste date şi are ca valoare de referinţă un punct principal stabilit în 2010 la 100. Sondajul a fost gestionat şi administrat de către organizaţia independentă MindMetre.


Articole înrudite