06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În timp ce un bărbat care lansează o glumă în timpul unei şedinţe importante la locul de muncă este întâmpinat în 90% din cazuri cu hohote de râs, iar atmosfera este detensionată ca prin farmec, o femeie care încearcă acelaşi lucru, în aceleaşi circumstanţe, va fi întâmpinată în 80% din cazuri cu o tăcere stânjenitoare, conform unui nou studiu, transmite cotidianul britanic The Daily Mail.
Încercările de a glumi ale femeilor "sunt deseori privite ca nepotrivite, defensive sau pur şi simplu răutăcioase", conform studiului realizat de expertul lingvist Judith Baxter. Ea a observat timp de 18 luni modelele de abordare ale discursurilor în cadrul şedinţelor şi întrunirilor de afaceri de la mai multe companii şi firme din Marea Britanie.
Deloc suprinzător, dacă ne gândim la rezultatele studiului lui Judith Baxter, este de trei ori mai probabil ca într-o şedinţă să fie folosit umorul ca modalitate de a detensiona atmosfera dacă şedinţa respectivă este condusă de un bărbat.
O parte a problemei ar putea ţine de felul în care femeile folosesc umorul, susţine Dr. Judith Baxter, de la Aston University din Birmingham.
"Un tip de umor pe care femeile aflate în funcţii de conducere îl folosesc mai mult decât bărbaţii din poziţii similare este autoironia. Femeile ar râde mai degrabă de ele decât să râdă de alţii pentru că aceasta este o opţiune sigură. Însă atunci când te autoironizezi începi să-ţi pierzi din autoritate în faţa subalternilor şi chiar dacă ţie ţi se pare o opţiune lipsită de riscuri să râzi pe seama ta, celorlalţi le va veni greu să râdă de şefa lor", explică experta britanică.


Articole înrudite