02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeile şi obezii, discriminaţi la angajare
Femeile şi obezii, discriminaţi la angajare
Un studiu realizat recent confirmă faptul că discriminările sunt omniprezente în mediul profesional. Astfel, persoanele obeze şi femeile ar avea mai puţine şanse să ajungă la un interviu de angajare şi chiar la un loc de muncă, relatează lesoir.be.
Studiul, efectuat de asociaţia Face Herault şi preluat de blog-emploi.com, pune în evidenţă discriminarea la angajare în funcţie de fizic. Un număr de 40 de firme au fost chestionate despre obiceiurile lor în domeniul recrutării de personal. Rezultatele sunt surprinzătoare şi chiar revoltătoare: 76% dintre ele recunosc că acordă importanţă fizicului candidaţilor. Astfel, aspectul fizic agreabil, culoarea pielii, stilul şi obezitatea sunt criterii de selecţie.
Studiul arată că 83% din firmele de recrutare admit că au refuzat candidaţi obezi. Fenomenul este explicat de Jean-Francois Amadieu, profesor de ştiinţe de gestiune la Universitatea Paris 1: „Obezitatea reprezintă, în mod greşit, un indice al sănătăţii defectuoase, prezente sau viitoare, dezvăluind o personalitate slabă, mai puţin dinamică, mai puţin competentă şi mai puţin inteligentă”.
De peste zece ani există totuşi o lege împotriva discriminării la angajare, care spune că „orice decizie a angajatorului trebuie luată în funcţie de criterii profesionale şi nu de consideraţii de ordin personal, bazate pe alte elemente decât cele legate de muncă (sex, religie, aspect fizic, naţionalitate, viaţă privată)”. Din nefericire, această lege este prea puţin luată în considerare de cei care recrutează personal.
Femeile sunt afectate cel mai mult de această discriminare: 75% dintre angajatori consideră că fizicul determină evoluţia în carieră a unei femei, faţă de 60% în cazul bărbaţilor. Studiul ar putea relansa eventual ideea CV-ului anonim. Înscris în legea asupra egalităţii de şanse în 2006, această măsură de luptă împotriva discriminării a reapărut de curând, opiniile fiind împărţite. Proiectul a fost declarat ineficient în ceea ce îi priveşte pe imigranţi, dar ar putea avea un efect benefic în privinţa discriminării în funcţie de sex, deoarece s-a observat o tendinţă a celor care recrutează personal de a angaja persoane de acelaşi sex cu ei. Această practică i-ar viza îndeosebi pe bărbaţi. Ca atare, ar fi mai greu pentru o femeie să obţină un interviu de angajare dacă cel care recrutează este bărbat.
Concluzia lesoir.be este că mai este drum lung de parcurs în domeniul egalităţii de şanse pe piaţa muncii.


Articole înrudite